Iran: Uhapšene stotine, vlast prijeti smrtnom kaznom za sve

Tanjug
Iran: Uhapšene stotine, vlast prijeti smrtnom kaznom za sve

Teheran - Predsjednik iranskog Revolucionarnog suda Musa Gazanfarabadi upozorio je da bi uhapšeni demonstranti mogli da se suoče sa smrtnom kaznom.

Iranska novinska agencija Tasnim je objavila da će neki od više stotina uhapšenih tokom višednevnih antivladinih protesta uskoro biti izvedeni pred sud.

"Očigledno, jedna od optužbi za koje bi oni mogli da se terete može biti Moharebeh", rekao je on danas, navodi Tasnim.

AP objašnjava da Moharebeh znači rat protiv Boga, što je prestup za koji je u Iranu predviđena smrtna kazna.

Gazanfarabadi je, takođe, rekao da će neki demonstrati uskoro biti izvedeni pred sud po optužbama za djelovanje protiv nacionalne bezbjednosti i oštećenje javnih objekata, istakavši da je učešće na skupovima koje nije odobrilo iransko Ministarstvo unutrašnjih poslova - nezakonito.

Inače, iranski Revolucionarni sud nadležan je za slučajeve koji podrazumevaju optužbe za pokušaje svrgavanja vlade, napominje američka agencija.

Još jedna poluzvanična iranska novinska agencija ILNA javlja da je u protekla tri dana tokom protesta u Teheranu uhapšeno 450 ljudi, a pri tome se poziva na Alija Asgara Naserbahta, zamjenika guvernera Teherana zaduženog za bezbjednost.

Naserbaht je, kako navodi ILNA, rekao da je 200 demonstranata uhapšeno u subotu, 150 u nedjelju, a 100 u ponedjeljak.

Demonstracije su počele u četvrtak u gradu Mašhadu - prvobitno kao protest zbog pogoršanja životnog standarda, poskupljenja i korupcije, ali su prerasle u antivladine proteste.

Protesti su se u međuvremenu proširili na više gradova, a vlasti od tada nisu objavile nikakve zvanične podatke o broju uhapšenih u zemlji.

Iranska državna televizija javila je da je devet osoba ubijeno protekle noći u protestima i neredima širim zemlje, čime je broj žrtava poslije šestodnevnih protesta porastao na najmanje 20, navodi američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana