Ирачки Курдистан изгласао слање снага у Кобане

Агенције
Ирачки Курдистан изгласао слање снага у Кобане

Арбил - Посланици парламента ирачког региона Курдистан су данас изгласали приједлог о слању курдских снага у опкољени сиријски погранични град Кобане преко Турске, саопштио је парламент Курдистана.

Предсједник Курдистана Масуд Барзани је касно синоћ упутио писмо парламенту у којем је затражио дозволу за слање курдских "пешмерга" снага да се заједно са Курдима из Сирије боре против џихадиста Исламске државе (ИС) у Кобанеу, пренео је Ројтерс.

Кобане, град са већинским курдским становништвом на граници Сирије и Турске, већ недјељама је изложен жестоким нападима боље наоружаних припадника ИС, који су већ успјели да преузму контролу над значајним подручјима Ирака и Сирија.

"У парламенту смо се данас договорили да одобримо слање пешмерга снага у Кобане што је прије могуће", изјавио је посланик парламента Курдистана Махмуд Хажи Омер.

Два виша курдска званичника су синоћ потврдила да су у току припреме за слање мањег броја пешмерга бораца у Кобане, али су додали да ће проћи неколико дана док не буду извршене све потребне припеме.

Турска је у понедјељак саопштила да ће дозволити курдским борцима прелаз преко своје територије до Кобанеа, али званична Анкара и даље одбија да директно интервенише у том граду против џихадиста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана