Ирачке снаге припремају се за улазак на граничне прелазе

Срна
Ирачке снаге припремају се за улазак на граничне прелазе

Багдад - Ирачке снаге спремне су да током дана преузму контролу над међународним границама курдског региона на сјеверу Ирака и то је дио појачаних напора Багдада да изолују Курде након одржаног гласања о независности тог региона.

Агенција Асошијејтед прес подсјећа да је Ирак синоћ увео забрану прелета којом су обустављени сви међународни летови ка аеродромима у том региону.

Званичник на граничном прелазу из курдског региона у Турску Абдул-Вахаб Барзани рекао је да су ирачке снаге приправне на турској страни границе.

"До сада нас нису контактирали. Чуо сам за планирано постављање царине на удаљености од око 15 метара са турске стране границе", каже Барзани.

Ескалација тензија изазива забринутост САД које су близак савезник Курда и Багдада да би резултат гласања на референдуму могао довести до насиља.

Према резултатима референдума Курди су великом већином подржали независност од Ирака.

Међутим, плебисцит је изазвао узнемиреност у Багдаду и власти су најавиле да су одлучне да спријече цијепање земље. Забринутост због референдума изазвана је и код ирачких сусједа Ирана и Турске које страхују да би гласање могли довести до сличних амбиција код Курда у тим земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана