Indijanci i mislimani prvi put u američkom Kongresu

Tanjug
Indijanci i mislimani prvi put u američkom Kongresu

Vašington - Prema prvim, preliminarnim rezultatima, demokrate su osvojile većinu u donjem, Predstavničkom domu Kongresa, dok su republikanci sačuvali većinu u gornjem, Senatu.

Amerikanci su u utorak, na polovini mandata predsjednika, glasali za svih 435 poslanika u Predstavničkom domu, 35 od 100 senatora i 36 guvernera saveznih država.

Izbore je obilježio veliki odziv glasača, ali i dugi redovi i kvarovi na glasačkim mašinama.

Takođe, u Kongresu će žene biti zastupljenije više nego ikada do sada, a u najviše zakonodavne telo prvi put su ušli i predstavnici starosjedelaca, Indijanaca, i muslimana.

Kako su prenjeli američki mediji, izborima na polovini mandata se obično ne odazove veliki broj građana sa pravom glasa, ali ovoga puta više od 39 miliona Amerikanaca je glasalo ranije, poštom ili lično, čime je oboren rekord u 37 saveznih država, a birače su najviše interesovala pitanja zdravstvene zaštite i imigracije.        

Takođe, primjetno je i da je broj birača koji prvi put glasaju veoma velik.

Prema izlaznoj anketi, koju je AP sproveo među biračima, predsjednik Donald Tramp je za većinu bio jedan od faktora u odluci za koga će glasati.

Većina glasača ocijenila je da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru, dok dvije trećine ipak ocjenjuje da je ekonomska situacija u SAD dobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana