Индијанци и мислимани први пут у америчком Конгресу

Танјуг
Индијанци и мислимани први пут у америчком Конгресу

Вашингтон - Према првим, прелиминарним резултатима, демократе су освојиле већину у доњем, Представничком дому Конгреса, док су републиканци сачували већину у горњем, Сенату.

Американци су у уторак, на половини мандата предсједника, гласали за свих 435 посланика у Представничком дому, 35 од 100 сенатора и 36 гувернера савезних држава.

Изборе је обиљежио велики одзив гласача, али и дуги редови и кварови на гласачким машинама.

Такође, у Конгресу ће жене бити заступљеније више него икада до сада, а у највише законодавне тело први пут су ушли и представници старосједелаца, Индијанаца, и муслимана.

Како су прењели амерички медији, изборима на половини мандата се обично не одазове велики број грађана са правом гласа, али овога пута више од 39 милиона Американаца је гласало раније, поштом или лично, чиме је оборен рекорд у 37 савезних држава, а бираче су највише интересовала питања здравствене заштите и имиграције.        

Такође, примјетно је и да је број бирача који први пут гласају веома велик.

Према излазној анкети, коју је АП спровео међу бирачима, предсједник Доналд Трамп је за већину био један од фактора у одлуци за кога ће гласати.

Већина гласача оцијенила је да се земља креће у погрешном смјеру, док двије трећине ипак оцјењује да је економска ситуација у САД добра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана