Индија и Пакистан: Како спријечити да ствари измакну контроли?

Танјуг
Индија и Пакистан: Како спријечити да ствари измакну контроли?

Исламабад - Пред Индијом и Пакистаном, двјема нуклеарним силама које су од уторка на "ратној нози", сада је изазов да спријече ескалацију сукоба прије него што ствари измакну контроли.

Досад је незабиљежено да двије земље које посједују атомске бомбе изводе ваздужне нападе на територију оне друге.

"Налазимо се у непознатим водама" рекао је за ББЦ бивши амбасадор Пакистана у САД и савјетник три пакистанска премијера.

Индијски аналитичари сматрају да ће индијске безбједносне снаге сада морати да буду припремљене за "читав спектар конфликта".

Данијел Маркеј са универзитета Џонс Хопкинс у САД, међутим, каже да смо "само неколико корака" од нуклеарне ескалације.

Он сматра да би до тога могло додхи ако сљедећи корак Пакистана буде да "подигне улоге" и нападне цивилне циљеве у Индији.

То ипак, сматра ББЦ, није вјероватно.

Индија је у уторак извршила ваздушни напад на, како је навео министар Гаџендра Синг Шехават, "терористичке кампове" у пакистанском дијелу Кашмира, као одговор на напад бомбаша самоубице раније овог мјесеца у којем је погинуло 40 индијских војника у индијском дијелу те иначе спорне области.

У министарству спољних послова навели су је погођен "највећи камп за обуку" терориста, у области Балакот, и да је у нападу погинуо велики број екстремиста терористичке групе која је извршила смртоносни напад.

Пакистан је, међутим, одбацио тврдњу да је нападнут неки терористицки камп и најавио адекватан одговор, који је и услиједио обарањем два индијска авиона и заробљевањем два пилота.

Пакистан сматра да се ради о поступку Индије намијењеном "домаћој јавности", с обзиром да се ове године приближавају избори.

Хронологија напетости Индије и Пакистана изгледа овако:

Октобар 1947: Први рат између Индије и Пакистана око Кашмира само два мјесеца након што су постали независне државе.

Август 1965: Суседи воде још један кратак рат око Кашмира, који је остао подијељен између двије земље.

Децембар 1971: Индија подржава Источни Пакистан у борби за независност. Индијске ваздушне снаге спроводе нападе широм Пакистана. Рат се завршава стварањем Бангладеша.

Мај 1999: Пакистански војници и екстремисти окупирају индијске касарне у планинама Каргила. Индија спроводи ваздушне и копнене нападе и пакистанске снаге су потиснуте.

Октобар 2001: У нападу на парламент индијског дијела Кашмира гине 38 људи. Два мјесеца касније 14 људи гине у нападу на индијски парламент у Делхију.

Новембар 2008: У координисаним нападима на главну жељезничку станицу у Бомбају, луксузне хотеле и Јеврејски културни центар гине 166 особа. Индија за напад окривљује пакистанску групу Лашкар-е-Таиба.

Јануар 2016: У четвородневном нападу на индијску базу у Патанкоту гине 7 индијских војника и 6 екстремиста.

18. септембар 2016: У нападу на војну базу у Урију у индијском дијелу Кашмира гине 19 војника.

30. септембар 2016: Индија тврди да је спровела "хируршке нападе на екстремисте у пакистанском дијелу Кашмира. Исламабад пориче да се напад десио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана