Индија бомбардовала Пакистан

Агенције
Индија бомбардовала Пакистан

Дванаест индијских авиона бомбардовало је терористе у дијелу Кашмира који је под пакистанском контролом.

У нападу је у потпуности уништен камп за обуку терористичке организације Џаиш ел Мухамед. Пакистан је као одговор подигао војне авионе.

Како пишу тамошњи медији, та акција може се тумачити као одмазда за недавни терористички напад када се бомбаш-самоубица детонирао у држави Џаму и Кашмир и том приликом усмртио 45 индијских војника.

Агенција АНИ јавила је да је ваздушни напад изведен око 3 сата и 30 минута ујутру по локалном времену и у њему је учествовало 12 вишенамjенски авиона “Мираж 2000”. Такође се наводи да су авиони на камп бацили неколико бомби, од којих је свака тешка по једну тону.

Раније је портпарол пакистанских оружаних снага, генерал-мајор Асиф Гафур саопштио да су авиони индијског ваздухопловства прекршили “линију контроле” у Кашмиру, али су се “након одговора из Пакистана” вратили. Како наводи РТ, Пакистан је након напада из Индије подигао своју борбену авијацију.

Власти Пакистана су навеле да су индијски авиони том приликом избацили муницију. Генерал Гафур је на свом налогу на Тњиттеру објавио и фотографије избачене муниције.

​Министарство одбране Индије за сада није давало никакве званичне изјаве о инциденту.

У држави Џаму и Кашмир активни су сепаратисти који се залажу за независност или прикључење Пакистану.

У области Кашмиру нема званичне границе између Индије и Пакистана - војске двију држава дијели линија контроле. Њу Делхи окривљује пакистанске власти за подршку наоружаним сепаратистима, а Исламабад пориче те оптужбе, наводеćи да се народ Кашмира самостално бори за своја права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана