Индепендент: Албанија главна европска нарко-држава

Срна
Индепендент: Албанија главна европска нарко-држава

Лондон - Албанија је центар трговине дрогом од краја деведесетих година прошлог вијека, када је рат у бившој Југославији премјестио трговину дрогом, крађу аутомобила, па и отмице људи даље на југ.

Лист “Индипендент” у тексту “Европска Колумбија: како је мала Албанија постала штаб трговине дрогом на континенту” наводи да се албански кланови сврставају међу највеће трговце кокаином, хероином и канабисом у свијету.

“Често су европски и амерички званичници описивали Албанију као највећег добављача канабиса за ЕУ, а у врху је и када је ријеч о кокаину и хероину”, пише лист.

На основу вриједности пљенидби дроге, неки процјењују да само посао са марихуаном вриједи три или четири милијарде долара годишње. “Јадранско море сада представља главни пут за трговце дрогом”, рекао је Џемал Гјункши, представник опозиције у албанском парламенту и бивши војни официр.

За само неколико година, кажу дипломате и званичници, Албанија је постала центар шверца дроге у Европи. Многи страхују да је уплетена политичка елита.

“То је европска Колумбија. То је главни произвођач и дистрибутер дроге у Европи. То је нарко-држава и они би изгубили много новца ако би ријешили тај проблем да би ушли у ЕУ”, истакао је један западни дипломата, наводи лист.

Трговина дрогом је заступљена у највећим албанским градовима, укључујући Тирану и лучке градове.

Као примјер, наводи се да је према статистикама Албанија једна од најсиромашнијих земаља у Европи. Међутим, албански градови доживљавају велики грађевински бум јер ничу пословни и стамбени простори, тржни центри и модерни аутлет центри. Млади “опасни момци” возе се градовима у најновијим аутомобилима слушајући албански и амерички реп. Питање је одакле новац за све то, пише лист.

Ипак, постоји и друга страна медаље. Током прошле године, 23 лица која се доводе у везу са трговином дрогом нестала су, а истраживачки новинар Артан Хоча сматра да је ријеч о ривалству између албанских нарко-кланова.

У посљедњих неколико година, Албанија је уложила велики напор да сузбије трговину канабисом. Организоване су рације у неколико градова као што је Лазарат.

Између 2011. и 2016. године, Албанија је уништила два и по милиона стабљика марихуане и 5.200 поља.

Али, као што је спаљивање поља канабиса у Мексику натјерало картеле да се окрену профитабилнијем послу са хероином и кокаином, и албански кријумчари су прешли на тај ниво, па су Албанију претворили у транзитну земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана