Инциденти на изборима у Србији: Двери упале у полицијску станицу, Стефановић понудио оставку?

Агенције
Инциденти на изборима у Србији: Двери упале у полицијску станицу, Стефановић понудио оставку?

Београд - Локалне изборе у четири општине у Србији у недјељу обиљежило је више инцидената, а најтежи је забиљежен синоћ у Лучанима, када је лидер Двери Бошко Обрадовић са групом партијских сарадника око 19.00 сати упао у полицијску станицу у Гучи, послије чега је, према медијима, министар полиције Небојша Стефановић понудио оставку.

Министар Стефановић понудио је оставку на ту функцију премијерки Ани Брнабић и предсједнику Србије Александру Вучићу, јер му је речено да не хапси присталице Драгана Ђиласа и Бошка Обрадовића, који су упали у станицу полиције у Лучанима и, како наводе медији, малтретирали и вријеђали припаднике полиције.

Лист “Ало” пренио је да је затим одржан састанак у врху СНС-а на којем се расправљало о стању у Лучанима, али и о понуђеној оставци министра Стефановића.

Било је и других, мада мањих инцидената, попут случаја у Кладову, гдје је приведен и дао изјаву потпредсједник ОО СПС, јер је пришао испред бирачког мјеста непознатој особи и питао шта ту ради.

Активисти СНС-а жалили су се на неправилности и у Кладову.

Први на листи “Александар Вучић - Зато што волимо Кладово” и кандидат за предсједника те општине Саша Николић изјавио је да је кандидат СПС за предсједника општине Радован Арежина на “најбруталнији начин вређа, пресреће и физички насрће на активисте СНС”.

Припадници полиције идентификовали су током дана Б. П. (37) из Пријепоља као особу која је на бирачком мјесту у Котражи, у општини Лучани, напала двоје грађана који су дошли да гласају на локалним изборима. Српска напредна странка саопштила је да су присталице Савеза за Србију у току преподнева противзаконито упали на бирачко мјесто 25 у Котражи гдје су насилним методама спречавали грађане да гласају и ометали изборни процес.

СНС је саопштила да има поуздане информације да је један од лидера СЗС Драган Ђилас лично наредио разбијање бирачких кутија и уништавање дијела изборног материјала у општини Лучани. СНС такође поручује да има сазнања да су за ову акцију ангажовани “бројни Ђиласови, Обрадовићеви и Јеремићеви батинаши, који су од јутра присутни на територији општине Лучани, а који су дошли из различитих општина, од Чачка до Пријепоља”.

Један од лидера СЗС Бошко Обрадовић током дана је саопштио да је полиција на појединим бирачким мјестима у Лучанима хапсила опозиционе активисте.

Он тврди да је у полицијској станици у Гучи приведен Борко Пушкић, предсједник ИО Двери, јер је, како је рекао на конференцији за новинаре, спречио да се у Котражи користе паралелни спискови, саопштио је СЗС.  Покрет обнове Краљевине Србије саопштио је да представници Савеза за Србију, међу којима су препознали људе из Двери, позивали њихове чланове и симпатизере и вршили притисак на њих да не гласају за ПОКС, пријетећи им и уцјењујући их.

Посматрачка мисија ЦРТА навела је да су веће неправилности забиљежене на 11 од укупно 43 бирачка мјеста, међу којима су гласање без личних исправа, кршење тајности гласања, некоришћење невидљивог спреја и УВ лампе, као и случајеви вођења паралелних спискова гласача.

“Као вид притиска на бираче, издвајамо случај у Котражи где су неидентификоване особе испред бирачког места легитимисала бираче”, наводи ЦРТА. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана