Imovina 42 najbogatijih kao polovine čovječanstva

Tanjug
Imovina 42 najbogatijih kao polovine čovječanstva

London - Jaz između superbogatih i ostatka svijeta dodatno je porastao prošle godine, jer je oko 82 odsto generisanog kapitala pripalo jednom procentu najbogatijih.

Na rast jaza koji već godinama predstavlja jedan od glavnih problema na globalnoj sceni upozorila je humanitarna organizacija "Oksfam" koja je i ove godine uoči početka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu objavila rezultate svog istraživanja.

- Jednako bogatstvo posjeduje 42 najbogatijih i 3,7 milijardi ljudi. To znači da polovina svjetske populacije nije dobila ništa. Neprihvatljivo i neodrživo je što je superbogatoj manjini omogućeno da akumulira najveći dio globalnog bogatstva, dok se istovremeno na stotine miliona ljudi bori za opstanak - naveo je "Oksfam".

Bogatstvo milijardera je u prosjeku raslo po stopi od 13 odsto godišnje u periodu od 2006. do 2015. godine, a samo prošle godine je uvećano za dodatne 762 milijarde dolara.

Izvještaj koji upozorava na rastuću nejednakost u svijetu objavljen je u trenutku kada se globalna politička i poslovna elita priprema za učešće na Svjetskom ekonomskom forumu u švajcarskom zimskom centru Davosu, koji počinje danas i trajaće do 26. januara. Politički i ekonomski lideri okupljaju se u uslovima geostrateških podjela na više frontova, koje imaju dalekosežne političke, ekonomske i društvene posljedice.

Tema 48. izdanja foruma je "Izgradnja zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu", a 2.500 učesnika, među kojima 70 šefova država i vlada, nastojaće da definišu zajedničke akcije i mjere za rješavanje globalnih problema. Organizatori su najavili da će forum biti prilika i za pokušaj traženja rješenja za smanjenje jaza između bogatih i siromašnih. Svjetski ekonomski forum je nedavno upozorio da je globalna ekonomija u opasnosti od nove krize i da će automatizacija i digitalizacija vjerovatno smanjiti zapošljavanje i plate većine, dok će istovremeno uvećati bogatstvo najimućnijih.

Prvi put poslije gotovo dvije decenije najavljeno je i učešće predsjednika SAD, ali je posjeta Donalda Trampa sada neizvjesna zbog blokade finansiranje američke vlade. Prema prvobitnom planu, Tramp je trebalo da održi završni govor. Njemačka kancelarka Angela Merkel dolazi i ona će sutra održati govor o Evropi. Očekuje se i dolazak francuskog predsjednika Emanuela Makrona i britanske premijerke Tereze Mej.

Obično selo prerasta u tvrđavu

Švajcarsko selo Davos cijele godine izgleda kao i svako drugo alpsko skijaško selo, ali se pred početak Svjetskog ekonomskog foruma pretvara u tvrđavu.

Barikade, jake snage policije i obezbjeđenja, punktovi za provjeru, ograničenja naleta letjelica, samo su neke od mjera bezbjednosti. Procjenjuje se da je cijena obezbjeđivanja foruma oko 9,37 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana