Имовина 42 најбогатијих као половине човјечанства

Имовина 42 најбогатијих као половине човјечанства 23.01.2018 08:24 | Танјуг

Лондон - Јаз између супербогатих и остатка свијета додатно је порастао прошле године, јер је око 82 одсто генерисаног капитала припало једном проценту најбогатијих.

На раст јаза који већ годинама представља један од главних проблема на глобалној сцени упозорила је хуманитарна организација "Оксфам" која је и ове године уочи почетка Свјетског економског форума у Давосу објавила резултате свог истраживања.

- Једнако богатство посједује 42 најбогатијих и 3,7 милијарди људи. То значи да половина свјетске популације није добила ништа. Неприхватљиво и неодрживо је што је супербогатој мањини омогућено да акумулира највећи дио глобалног богатства, док се истовремено на стотине милиона људи бори за опстанак - навео је "Оксфам".

Богатство милијардера је у просјеку расло по стопи од 13 одсто годишње у периоду од 2006. до 2015. године, а само прошле године је увећано за додатне 762 милијарде долара.

Извјештај који упозорава на растућу неједнакост у свијету објављен је у тренутку када се глобална политичка и пословна елита припрема за учешће на Свјетском економском форуму у швајцарском зимском центру Давосу, који почиње данас и трајаће до 26. јануара. Политички и економски лидери окупљају се у условима геостратешких подјела на више фронтова, које имају далекосежне политичке, економске и друштвене посљедице.

Тема 48. издања форума је "Изградња заједничке будућности у подијељеном свијету", а 2.500 учесника, међу којима 70 шефова држава и влада, настојаће да дефинишу заједничке акције и мјере за рјешавање глобалних проблема. Организатори су најавили да ће форум бити прилика и за покушај тражења рјешења за смањење јаза између богатих и сиромашних. Свјетски економски форум је недавно упозорио да је глобална економија у опасности од нове кризе и да ће аутоматизација и дигитализација вјероватно смањити запошљавање и плате већине, док ће истовремено увећати богатство најимућнијих.

Први пут послије готово двије деценије најављено је и учешће предсједника САД, али је посјета Доналда Трампа сада неизвјесна због блокаде финансирање америчке владе. Према првобитном плану, Трамп је требало да одржи завршни говор. Њемачка канцеларка Ангела Меркел долази и она ће сутра одржати говор о Европи. Очекује се и долазак француског предсједника Емануела Макрона и британске премијерке Терезе Меј.

Обично село прераста у тврђаву

Швајцарско село Давос цијеле године изгледа као и свако друго алпско скијашко село, али се пред почетак Свјетског економског форума претвара у тврђаву.

Барикаде, јаке снаге полиције и обезбјеђења, пунктови за провјеру, ограничења налета летјелица, само су неке од мјера безбједности. Процјењује се да је цијена обезбјеђивања форума око 9,37 милиона долара.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица