Имамоглу нова политичка звијезда Турске

Борис Ђурић
Имамоглу нова политичка звијезда Турске

Истанбул - Екрем Имамоглу није био позната фигура у турској политици прије изборне трке за градоначелника Истанбула, а другом побједом за челника те метрополе утабао је пут ка новој политичкој звијезди, којој је пошло за руком да побиједи Реџепа Тајипа Ердогана.

Имамоглуовом тиму је било потребно свега 112 дана да менаџера из града Трабзон претворе у познатог политичара широм земље и промовишу га као умјереног лика са благим понашањем.

Своју кампању је почео важним састанком у јануару, када се срео са предсједником Ердоганом у Анкари испуњавајући обећање да ће посјетити све раније градоначелнике Истанбула.

- Причали смо о Истанбулу. Послушао сам његов савјет. Рекао ми је изузетне анегдоте. Када сам га упитао да ми да свој глас, он се само насмијао - рекао је Имамоглу након састанка.

Међутим, тај пријатељски састанак је попримо потпуно другу димензију када је усљед притиска владе изборна комисија донијела одлуку да су избори у марту били намјештени. Имамоглу је био избачен након само 18 дана на мјесту градоначелника, и објављени су нови избори. И тако се бивши градоначелник нашао у дилеми шта да уради. Многи су се плашили да би могло доћи до протеста или насиља, али он се одлучио за нешто што је било много опасније по владајућу партију АКП - љубав.

- Они желе да створе конфликт међу нама. Али, ми, људи који не желе да се овај народ бори, инсистираћемо на љубави једних према другима - рекао је Имамоглу својим бијесним присталицама исти дан када је избачен из канцеларије градоначелника.

Испало је да он то буквално мисли. Уочи нових избора Имамоглу је изашао на улице Истанбула и грлио се са гласачима и уједињавао их око слогана “Све ће бити у реду “.

 Док су га присталице АКП-а и медији оптуживали да је “увезени Грк којег подржавају терористи” нова политичка звијезда је добила вођство у анкетама избјегавајући конфронтацијски приступ.

- Нађите комшију који не мисли као ви и само га загрлите - говорио је Имамоглу критикујући поларизацију у друштву. Такође је, умјесто одбацивања популизма, почео да користи неке своје популистиче тактике обећавајући борбу против урбаног сиромаштва, нудећи бесплатну воду, млијеко и хљеб сиромашним породицама у Истанбулу.

- Уколико популистички стил помаже уједињењу људи, онда је то добра ствар. Показујемо да се зидови могу рушити љубављу - говорио је Имамоглу.

Испоставило се да му је тактика била успјешна и Турска сигурно улази у нову еру политичког живота, а Ердоган је био приморан да призна губитак избора.

Разлика у гласовима

Један од разлога за побједу Екрема Имамоглуа лежи у чињеници да многи Турци нису повјеровали у разлоге Врховне изборне комисије за негирање његове побједе у марту и зато је овај Имамоглу имао 800.000 гласова више у односу на прво гласање, када је побиједио са 13.000 гласова разлике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана