Игра престола у Зимбабвеу: Бој „Крокодила и „Гучи Грејс?

Агенције
Игра престола у Зимбабвеу: Бој „Крокодила и „Гучи Грејс?

На улице главног града Зимбабвеа војска је изашла након што је предсједник Роберт Мугабе (93) отпустио свог замјеника, моћног потпредсједника Емерсона Мнангагву.

Најстарији предсједник државе на свијету гвозденом руком је владао Зимбабвеом од проглашења независности 1980. године,а многи сматрају како никада није био рањивији него данас.

Како су се услови живота и стање људских права у Зимбабвеу с годинама погоршавали, бројне институције широм свијета почеле су га осуђивати па му је тако и британска круна одузела претходно додијељене почасти, пише ЦНН.

Мнангагва, познат под надимком „Крокодил" због свог непогрешивог инстинкта за преживљавањем био је уз Мугабеа од самог почетка. Његова је десна рука већ готово 40 година, има снажну подршку у војним редовима и спомињао се као Мугабеов потенцијални наслиједник.

Упркос наизглед идиличним односима, Мугабе је за свог замјеника изјавио како је непоуздан и више му није одан желећи тако да ослободи пут за своју супругу Грејс.

Његова 40 година млађа супруга у народу је позната као Гучи Грејс због расипништва и екстравангације. Упркос растрошном стилу живота у земљи погођеној сиромаштвом, уживала је подршку млађих политичара.

Неочекиван потез дуговјечног предсједника многи су протумачили жељом да своју позицију препусти супрузи што је изазвало бијес међу бројним Мугабеовим присталицама.

Војни удар у Зимбабвеу. Председник Роберт Мугабе и његова супруга Грејс су у притвору. Улице Харареа пуне су полиције. Владајућа странка тврди да није било пуча.

За привременог предсједника постављен је Емерсон Мнангагва, који је био потпредсједник Зимбабвеа све док га влада није смијенила због „исказивања нелојалности", тврди се да је за ту смјену одговорна Мугабеова супруга Грејс.

„Само смо се усмјерили на криминалце који окружују Мугабеа. Очекујемо да се ситуација врати у нормалу чим се наша мисија заврши. Увјеравамо народ да су његова екселенција предсједник и његова породица живи и здрави и да је њихова безбједност загарантована", каже генерал одбрамбених снага.

Медији тврде да је прва дама побјегла из земље, док војска држи 93-годишњег Мугабеа у кућном притвору

Владајућа странка Зану ПФ је у серији твитова такође кривицу свалила на Мугабеову супругу.

„Није било војног удара, већ само преноса власти без проливања крви током којег су ухапшене корумпиране и покварене особе, а старац којег је искоришћавала супруга је притворен. Тих пар пуцњева који су се чули дошли су од покварењака који су се опирали хапшењу, али они су сада притворени."

Предсједник Јужне Африке Џејкоб Зума позвао је на пријатељско рјешење.

„Надам се да ће војска Зимбабвеа поштовати устав. Разговарао сам са предсједником Мугабеом, он је добро и у кућном је притвору. Ова ситуација не смије да иде даље него што је до сада", навео је Зума.

Европска унија и званичници позвали су на мирно ријешење и дијалог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана