Ideja napada na Rusiju postaje besmislena

Agencija
Ideja napada na Rusiju postaje besmislena

Sidnej - Nova testirana ruska raketa "PrO", kao dio protivraketnog sistema koji će štititi Moskvu, ozbiljno komplikuje svaki pokušaj napada na rusku teritoriju, tvrde zapadni eksperti.

Sajt "Njuz" piše da je video-snimak koji je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije demonstracija sile sa kojom se ništa ne može mjeriti.

Stariji analitičar u sferi odbrane Australijskog instituta za stratešku politiku doktor Malkolm Dejvis tvrdi da je testiranje nove rakete veoma zabrinulo, a najmoderniji protivraketni sistemi ozbiljno komplikuju bilo kakvu mogućnost zapadnih zemalja da izvedu raketne i vazdušne napade.

U tekstu se navodi da novi ruski sistemi mogu da neutrališu oružje SAD i NATO-a, a ideja da neko prvi može da napadne Rusiju postaje besmislena, prenosi "Ruski vjesnik".

Modernizovana raketa protivraketnog sistema protivvazdušne odbrane je lansirana sa kazahstanskog poligona Sari Šagan i pogodila je uslovni cilj.

Ova "protivraketa" braniće Moskvu i centralnu industrijsku oblast Rusije od raketnih napada.

Za sada se o njoj malo zna, ali se pojavila informacija da razvija brzinu veću od 5,5 kilometara u sekundi.

I dok se na zapadu bave tehnologijom ruskih raketa, Moskva ih raspoređuje po svojoj teritoriji da bi se zaštitila od eventualnog napada.

Šef Komiteta za odbranu i bezbjednost Savjeta Federacije i ruski senator Viktor Bondarev izjavio je da je raspoređivanje raketa "iskander" u Kalinjingradu  suvereno pravo Rusije i ne predstavlja prijetnju međunarodnoj bezbjednosti, već omogućava moćnu odbranu Rusije u situaciji širenja NATO-a na istok.

On je ovo rekao nakon poziva generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga na veću transparentnost što se tiče raspoređivanje taktičkih raketnih sistema u području Kalinjingrada.

- Kao suverena zemlja, Rusija ima pravo da raspoređuje svoje jedinice, oružje i opremu bilo gdje na svojoj teritoriji gdje to smatra neophodnim i ne mora nikome da polaže račune - rekao je Bondarev.

Lekcije iz geografije

Viktor Bondarev rekao je da je vrijeme da se predstavnici zapadnih zemalja podsjete lekcija iz geografije jer su možda zaboravili da je Kalinjingrad dio Ruske Federacije.

- To je naša enklava u neprijateljskom baltičkom okruženju - rekao je on.

Bondarev je podsjetio da su rakete "iskander" odbrambeno-taktičko oružje i nisu namijenjene za ofanzivne operacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana