Идеја напада на Русију постаје бесмислена

Агенција
Идеја напада на Русију постаје бесмислена

Сиднеј - Нова тестирана руска ракета "ПрО", као дио противракетног система који ће штитити Москву, озбиљно компликује сваки покушај напада на руску територију, тврде западни експерти.

Сајт "Њуз" пише да је видео-снимак који је објавило Министарство одбране Русије демонстрација силе са којом се ништа не може мјерити.

Старији аналитичар у сфери одбране Аустралијског института за стратешку политику доктор Малколм Дејвис тврди да је тестирање нове ракете веома забринуло, а најмодернији противракетни системи озбиљно компликују било какву могућност западних земаља да изведу ракетне и ваздушне нападе.

У тексту се наводи да нови руски системи могу да неутралишу оружје САД и НАТО-а, а идеја да неко први може да нападне Русију постаје бесмислена, преноси "Руски вјесник".

Модернизована ракета противракетног система противваздушне одбране је лансирана са казахстанског полигона Сари Шаган и погодила је условни циљ.

Ова "противракета" браниће Москву и централну индустријску област Русије од ракетних напада.

За сада се о њој мало зна, али се појавила информација да развија брзину већу од 5,5 километара у секунди.

И док се на западу баве технологијом руских ракета, Москва их распоређује по својој територији да би се заштитила од евентуалног напада.

Шеф Комитета за одбрану и безбједност Савјета Федерације и руски сенатор Виктор Бондарев изјавио је да је распоређивање ракета "искандер" у Калињинграду  суверено право Русије и не представља пријетњу међународној безбједности, већ омогућава моћну одбрану Русије у ситуацији ширења НАТО-а на исток.

Он је ово рекао након позива генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга на већу транспарентност што се тиче распоређивање тактичких ракетних система у подручју Калињинграда.

- Као суверена земља, Русија има право да распоређује своје јединице, оружје и опрему било гдје на својој територији гдје то сматра неопходним и не мора никоме да полаже рачуне - рекао је Бондарев.

Лекције из географије

Виктор Бондарев рекао је да је вријеме да се представници западних земаља подсјете лекција из географије јер су можда заборавили да је Калињинград дио Руске Федерације.

- То је наша енклава у непријатељском балтичком окружењу - рекао је он.

Бондарев је подсјетио да су ракете "искандер" одбрамбено-тактичко оружје и нису намијењене за офанзивне операције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана