ИСИЛ почео издавати “личне карте” у свом упоришту у Раки

klix.ba
ИСИЛ почео издавати “личне карте” у свом упоришту у Раки

Припадници милитантне групе Исламска држава (ИСИЛ) почела је издавати “личне карте” и административна документа која носе њихов назив за становнике Раке, њиховог упоришта на сјеверу Сирије, саопштили су у петак једна невладина организација (НВО) и сиријски активисти.

Према Сиријском опсерваторију за људска права (OSDH), ИСИЛ је почео издавати “личне карте становницима који их немају и малољетницима преко 13 година, у покрајини”.

OSDH, НВО који располаже широком мрежом извора у Сирији, објавио је фотографију која приказује штампану карту с логом ИСИЛ-а и њиховом црнобијелом заставом. НВО прецизира да су им фотографију дали локални извори.

Карта има фотографију носиоца, његово име, датум и мјесто рођења, имена родитеља и текст “Покрајина (Wilayat) Рака”.

Мохамед Салех је рекао новинској агенцији АФП путем интернета да је ИСИЛ тражио од људи који немају личне карте да се регистрирају да би добили овај докуменат.

Борци групе су већ добили своје карте, али жене немају овај документ јер је забрањено штампање њихових слика, према Салеху.

“Људи не желе ове карте, али немају избора”, рекао је овај активиста.

Према директору OSDH-а Рамију Абделу Рахману, ИСИЛ је већ започео издавање у Раки докумената као што су возачке дозволе, родни листови, вјенчани листови, као и дозволе о власништву и изградњи.

ИСИЛ је у јуну 2014. године прогласио исламски “калифат” на територијама које он контролира у Сирији и Ираку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана