ISIL nabavlja nuklearno oružje?

B92
ISIL nabavlja nuklearno oružje?

Islamska država planira da u narednih godinu dana pokori svijet nuklernim oružjem, navodi propagandi časopis ISIL-a.

Ekstremisti ISIL-a će u narednih godinu dana posjedovati svoju prvu nuklearnu bombu, poručuje propagandni tekst.

Njihov plan je da se dokopaju atomskog naoružanja preko trgovaca oružjem koji su povezani sa korumpiranim pakistanskim političarima.

Džihadisti ISIL-a ipak priznaju da su moguće poteškoće pri nabavci takvog oružja i da bi pristali i na nekoliko hiljada tona amonijum-nitratnog eksploziva.

U tekstu se navodi da Islamska država posjeduje milione dolara koje je spremna da uloži u nuklearno oružje, piše B92.

“Nuklearno naoružanje povećaće strahove zapadnih bezbjednosnih agencija, a to je sada ostvarljivije nego prije godinu dana”.

Tekst je navodno napisao britanski talac Džon Kantil, a u njemu se tvrdi i da će se napadi iz prošlosti činiti beznačajnima u odnosnu na buduće napade na Zapad.

“U potrazi su za nečim velikim, nečim što će bilo koju operaciju iz prošlosti učiniti da izgleda kao 'pucanj na vjevericu', a što je više grupa koje se kunu na vjernost vjerovatnije je da će uspjeti da izvedu nešto zaista epski”, navodi se u tekstu.

“Zapamtite, sve se ovo dogodilo za manje od godinu dana. Koliko će opasnije biti za godinu dana od danas?', dodaje se u tekstu.

Podsjetimo, ekstremisti Islamske države su nedavno zauzeli drevni grad Palmiru i strahije se istoriske znamenitosti ovog drevnog grada biti uništene popun onih u Iraku. Poslije zauzimanja Palmire pod kontrolom Islamske države nalazi se više od 50 odsto sirijske teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana