ИС за ликвидације користи и најновије хрватске пушке

Агенције
ИС за ликвидације користи и најновије хрватске пушке

Загреб - Судећи према фотографијама које су недавно објављене на Твитеру, а које су представљене као снимљене у посљедњих пет недјеља на подруцју јужног Ирака, сјеверног Багдада и Мосула, терористи Исламске државе користе најновији модел аутоматске пушке ВХС-К2 које производи ХС Продукт из Карловца, преноси синоћ index.hr.


На снимљеним фотографијама које је објавио италијански репортер виде се управо ти, новији модели јуришне пушке која испаљује 800 метака у минути, а користи муницију калибра 5,56 мм, у складу са стандардима НАТО-а.

Иако је та информација зачудила чак и неке од солидних познавалаца прилика у свету трговине оружјем, директор ХС Продукта Жељко Павлин у њој не види ништа спорно, наводи портал.

"Немогуће да је ријеч о неким великим количинама, вјероватно се ради о појединим комадима оружја који су заплењени у борбама. Ми ту пушку производимо двије године и легално је продајемо на Блиском истоку, на тржиштима на којима за то нема никакве препреке", каже Павлин за Индеџ и потврђује да је такав посао реализован и с Владом Ирака.

По свему судећи, а дјелимично се о томе већ шпекулисало у медијима, хрватско оружје било је примарно намијењено припадницима пешмерги, војне организације која чини базу војних снага ирачког Курдистана и који ратују против џихадиста Исламске државе.

Аналитичари јверују како већи дио хрватског оружја у рукама сиријских и ирацких исламиста потиче вјервјатно баш из тих "јорданских пошиљки" из 2012. које, формално, ни по чему нису спорне јер Краљевина Јордан није била ни под каквим санкцијама или медународним ограничењима промета оружја или војне опреме, осим што ток испорученог оружја напросто није било могуће контролисати, наводи портал index.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана