ID likvidirala 20 muškaraca u Palmiri, zarobljenici morali da gledaju

klix.ba
ID likvidirala 20 muškaraca u Palmiri, zarobljenici morali da gledaju

Palmira - Pripadnici terorističke grupe Islamska država (ID) ubili su više od 20 muškaraca u antičkom teatru unutar Palmire, grada na UNESCO-ovoj listi svjetskog nasljeđa.

Stanovnici su bili opkoljeni i prisiljeni da gledaju ubistva muškaraca, saopštio je sirijski Opservatorijum za ljudska prava. Dvadeset muškaraca upucano je u glavu, jer ih je Islamska država optužila da su se borili na strani sirijske vlade.

Čim su preuzeli grad prošle sedmice, militanti ID su krenuli od vrata do vrata da traže Vladine vojnike, te su ih preko razglasa na džamiji pozvali da se predaju.

Oko 240 osoba, većinom vojnika, ubijeno je u ovom gradu od prošle sedmice kada ga je ID zauzela. Prema izvještaju sirijskog Opservatorijuma za ljudska prava, meću ubijenim je i 70 žena i djece. Strahuje se da istu sudbinu čeka 600 zarobljenika.

To je povećalo zabrinutost da bi grad star 2.000 godina mogao biti uništen, mada do sada nije bilo izvještaja da se takvo nešto dogodilo.

Otkako su preuzeli vlast, ID kontroliše i vojnu vazdušnu bazu i zloglasni zatvor u blizini. Muzej su zaključali i ispred se nalaze naoružani čuvari. Sirijski službenici kazali su da su do sada premjestili stotine palmirskih statua na sigurno mjesto prije nego je ID zauzeo grad.

Oko 200.000 stanovnika uspjelo je pobjeći prije nego je ID ušao u grad, ali ostalo ih je još i prema informacijama UN-a, sirijske snage su ih spriječile da odu.

Antičke ruševine su smještene na strateški bitnom području na putu između sirijskog glavnog grada Damaska i osvojenog grada na istoku Deir al-Zour, prenosi Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana