ИД ликвидирала 20 мушкараца у Палмири, заробљеници морали да гледају

klix.ba
ИД ликвидирала 20 мушкараца у Палмири, заробљеници морали да гледају

Палмира - Припадници терористичке групе Исламска држава (ИД) убили су више од 20 мушкараца у античком театру унутар Палмире, града на UNESCO-овој листи свјетског насљеђа.

Становници су били опкољени и присиљени да гледају убиства мушкараца, саопштио је сиријски Опсерваторијум за људска права. Двадесет мушкараца упуцано је у главу, јер их је Исламска држава оптужила да су се борили на страни сиријске владе.

Чим су преузели град прошле седмице, милитанти ИД су кренули од врата до врата да траже Владине војнике, те су их преко разгласа на џамији позвали да се предају.

Око 240 особа, већином војника, убијено је у овом граду од прошле седмице када га је ИД заузела. Према извјештају сиријског Опсерваторијума за људска права, мећу убијеним је и 70 жена и дјеце. Страхује се да исту судбину чека 600 заробљеника.

То је повећало забринутост да би град стар 2.000 година могао бити уништен, мада до сада није било извјештаја да се такво нешто догодило.

Откако су преузели власт, ИД контролише и војну ваздушну базу и злогласни затвор у близини. Музеј су закључали и испред се налазе наоружани чувари. Сиријски службеници казали су да су до сада премјестили стотине палмирских статуа на сигурно мјесто прије него је ИД заузео град.

Око 200.000 становника успјело је побјећи прије него је ИД ушао у град, али остало их је још и према информацијама УН-а, сиријске снаге су их спријечиле да оду.

Античке рушевине су смјештене на стратешки битном подручју на путу између сиријског главног града Дамаска и освојеног града на истоку Деир ал-Зоур, преноси Кlix.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана