ИД брутална и према дjеци, до сада убијено 74

Агенције
ИД брутална и према дjеци, до сада убијено 74

Исламска држава је за годину дана погубила 74 дjеце и још више жена због прекршаја попут практиковања магије и одбијања рамазанског поста, наводи „Фокс њуз".

Осим тога, од како је ИД прогласила калифат у Сирији и Ираку прошлог јуна, ликвидирано је 3,027 људи, истиче „Фокс њуз", позивајући се на нови извjештај Сиријске опесерваторије за људска права са сjедиштем у Лондону.

„Убијени су најчешће оптуживани за богохуљење и шпијунирање, али и за врачање, содомију и практиковање шиитског ислама", наводи се у извjештају.

Амерички медиј наводи да је прошле недjеље двоје дjеце разапето у Мајадину на истоку Сирије након што их је ИД оптужила да не посте на прави начин током Рамазана.

На њиховим тијелима били су знаци који објашњавају прекшај због којег су кажењени.

Стручњаци наводе да припадници Исламске државе тако покушавају да се покажу као прави сљедбеници ислама.

„У основи свих ових погубљења је апокалиптична идеологија о финалној бици између вјерника и невјерника. ИД егзекуције користи како би тренутним и будућим присталицама показала да су они прави представници вјерника и то не само ријечима, већ и делом", наводи Јасмин Оперман, директорка операција јужноафричког конзорцијума за истраживање и анализу тероризма.

Међутим, ту су и она дјеца која су животе изгубила у борбама.

„Исламска држава показује нарочито интересовање за дјецу, објављујући снимке дјеце која се боре у кавезима и која се налазе под војним тренингом", истиче Сиријска опсерваторија за људска права.

Осим тога, ни жене нису поштеђене, додаје „Фокс њуз".

Према њиховим ријечина, Сиријска опсерваторија је открила да је Исламска држава ове недјеље ликвидирала два пара тако што им је одсјекла глава у јавности због „чаробњаштва".

"Група Исламска држава погубила је двије жене одсецањем главе у провинцији Деир Езор и ово је први пут да Опсерваторија биљежи да је та група убила жене на овај начин", изјавио је директор Сиријске опсерваторије за људска права Рами Абдел Рахман.

Осим тога, ИД је објавила и видео снимак у трајању од седам минута на ком је приказано како се кавез са затвореницима утапа у базен. Они су осуђени на смрт под оптужбама да су били шпијуни у редовима терористичке организације.

Подсјећамо, током прошле недеље наоружани нападачи убили су најмање 37 људи и ранили више особа у нападу на комплекс и плажу хотела "Империјал мархаба" у туристичком центру Сус у Тунису, док је 27 људи страдало у бомбашком нападу на шиитску џамију у Кувајту.

Исламска држава је преузела одговорност за оба напада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана