Huseinova žena živjela u luksuzu, pa nestala

Agencije
Huseinova žena živjela u luksuzu, pa nestala

Bagdad - Malo se zna o prvoj ženi nekadašnjeg iračkog lidera Sadama Huseina Sadžidi Talfi. O njoj su kružile mnoge glasine, pa je teško utvrditi šta je istina, a šta ne.

Za početak, zna se da su taj brak ugovorili njihovi roditelji. Tada Sadam i Sadžida nisu imali ni deset godina.

Osim toga, Sadžidin otac je bio Sadamov ujak, tako da nisu bili samo supružnici, već i bliski rođaci. Vjenčali su se 1963. godine i imali su petoro djece. Sadžida je prije udaje radila kao učiteljica, ali je svakako dosta napredovala na društvenoj ljestvici, pogotovo kada je postala prva dama.

Nosila je dizajnersku garderobu, skupocjeni nakit i voljela je da farba izrazito crnu kosu u plavu boju. Jedna žena koja je imala priliku da je upozna kazala je da je Sadžida željela da ima svjetliju boju kože, tako da je nosila toliko pudera kao da je neko prosuo brašno na njeno lice.

Navodno, trgovci u Bagdadu su strepili od njenih posjeta prodavnicama, jer nikada nije htjela da plati cio iznos. Priče koje su kružile kažu da je bila nemilosrdna baš kao njen muž.

Iako se Sadam Husein u javnosti predstavljao kao uzoran muž i otac, brojne ljubavnice su se smjenjivale. Jedna od njih Samira Šabandar na kraju mu je postala i žena.

Iako su oboje bili u braku, to ih nije spriječilo da se viđaju, a poslije nekog vremena Samirin muž se povukao. Međutim, Sadžida nije tako lako prihvatila da je zamijenjena drugom ženom.

Jedan Sadžidin brat, a samim tim i Sadamov rođak, javno je negodovao zbog ove afere, ali je ubrzo ućutkan, jer je poginuo u čudnoj helikopterskoj nesreći.

Godinama kasnije Sadamov tjelohranitelj je priznao da mu je naređeno da pod letjelicu podmetne eksploziv.

Mnogi članovi porodice Husein bili su prinuđeni da napuste Irak tokom Zalivskog rata. Sadžida je svoj luksuzni život napustila 2003. godine, pred sam početak invazije, međutim, ne zna se tačno gdje je boravila. Pretpostavlja se da je otišla u Katar.

Godine 2004. unajmila je tim od oko 20 advokata da brane njenog muža od optužbi za ratne zločine, ali je sljedeće godine taj tim raspušten. Ubrzo se zajedno sa kćerkom Ragad našla na listi najtraženijih ljudi u Iraku, jer su finansirale sunitske pobunjenike.

Navodno, tražila je azil u Velikoj Britaniji sa dvije kćerke. Iako prijave nisu nikada zvanično primljene, britanska vlada je navela da “nije u obavezi da daje azil ljudima koji su učestvovali u kršenju ljudskih prava”.

Prije tri godine pojavile su se glasine da je preminula, ali je njena porodica to demantovala.

Huseinov kraj

Svrgnuti irački predsjednik Sadam Husein, osuđen zbog zločina protiv čovječnosti, pogubljen je vješanjem u decembru 2006. godine.

Kazna je izvršena u sjevernom Bagdadu na nepoznatoj lokaciji, da bi se izbjegli mogući sukobi sa njegovim sljedbenicima. Mala grupa Iračana prisustvovala je pogubljenju. Oni su bili prisutni kada je sudija čitao presudu Huseinu, dok je on držao u ruci Kuran. Straža je bila pod maskama. Husein je zatim obješen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana