Хрватско тужилаштво објавило податке о свим поступцима против Младића

Срна
Хрватско тужилаштво објавило податке о свим поступцима против Младића

Загреб - Државно тужилаштво Хрватске саопштило је данас да је против генерала Ратка Младића у Хрватској донесена једна пресуда за ратне злочине, док му се у одсуству суди у још једном поступку, те се против њега воде још двије истраге.

Према подацима које је хрватско тужилаштво објавило на сајту, Окружни суд у Шибенику је 8. јула 1992. године осудио генерала Младића на 20 година затвора због ратног злочина почињеног над цивилима на подручју Шибеника и Сиња од августа до новембра 1991. године.

Генерал Младић тада је био командант Книнског корпуса ЈНА.

На основу оптужнице сплитског тужилаштва, генералу Младићу у одсуству се суди да је од друге половине септембра 1991. до 28. јануара 1993. године са другим високо рангираним командантима ЈНА, планирао и организовао рушење бране Перућа с циљем потапања насеља Сињ, Триљ и Омиш.

Осијечко Жупанијско државно тужилаштво води истрагу против генерала Младића због ракетирања пожешког и ђаковачког подручја касетним бомбама од августа до октобра 1995. године, а задарско тужилаштво због напада на Задар, Земуник Доњи, Поседарје, Придрагу, Суховаре, Рупаљ, Галовац и Кали 1991. и 1992. године.

Хрватски министар за борачка питања Томо Медвед рекао је да би хрватско правосуђе могло да покрене поступак против генерала Младића за злочине почињене у Хрватској.

Хашки трибунал осудио је јуче првостепено генерала Младића на доживотну казну затвора за ратне злочине у БиХ.

Након изрицања пресуде, хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић рекла је да жали што генерал Младић „није одговарао за злочине почињене у Хрватској, посебно у Шкабрњи“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана