Hrvatska ljuta zbog čestitki

Agencije
Hrvatska ljuta zbog čestitki

Sidnej - Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske pozvalo je na sastanak ambasadora Australije u Hrvatskoj Suzan Koks da bi izrazili protest zbog čestitki povodom dana Nezavisne Države Hrvatske (NDH) koje je Hrvatima uputio australijski premijer Toni Abot.

Abot je "čestitke i dobre želje" povodom 10. aprila - dana osnivanja NDH, australijskim Hrvatima uputio posredstvom člana parlamenta Krejga Kelija.

- U ime premijera, koji se nalazi u Japanu, prenosim njegove čestitke i dobre želje povodom proslave 10. aprila vama i svim Hrvatima Australije, a i onima u Hrvatskoj - rekao je Keli okupljenima u hrvatskom klubu "Sidnej", prenosi nedjeljnik hrvatske zajednice u Australiji "Boka KroPres".

Iz Ministarstva spoljnih poslova su naveli da je hrvatski ambasador u Australiji tim povodom razgovarao s Kelijem, "koji se izvinio i rekao da je svojim govorom želio zapravo da osudi sve nacističke i fašističke zločine počinjene tokom Drugog svjetskog rata".

- Za nas je potpuno neprihvatljiv takav istup i veličanje 10. aprila i osnivanja NDH, jer je današnja Hrvatska utemeljena na potpuno drugačijim demokratskim i civilizacijskim vrijednostima - poručila je portparol Ministarstva Danijela Barišić.

Ona je dodala da i Ustav Hrvatske govori o uspostavljanju temelja državne suverenosti, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske.

- Posebno neprimjerenim smatramo to što je istup u vezi sa premijerom Abotom došao nakon uspješne posjete hrvatskog predsjednika Vlade Zorana Milanovića Australiji - dodala je Barišićeva.

Povod za čestitke australijskog premijera bilo je okupljanje Hrvata na proslavi osnivanja ustaške tvorevine. Proslava je organizovana 13. aprila uz prisustvo oko 200 Hrvata, brojnih australijskih političara i jednog ukrajinskog diplomate.

- Kada se govori o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, onda se moraju uvažiti činjenice onog vremena. Ko su ti koji određuju zločine? Ne zaboravimo, i za ovu današnju Republiku Hrvatsku kažu da je osnovana na zločinu. Zločin se ne može generalizovati, već se mora specifično navesti, pa i onda zaključak može biti pogrešan - kazao je australijski Hrvat Fabijan Lovoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana