Хрватска љута због честитки

Aгенције
Хрватска љута због честитки

Сиднеј - Министарство спољних и европских послова Хрватске позвало је на састанак амбасадора Аустралије у Хрватској Сузан Кокс да би изразили протест због честитки поводом дана Независне Државе Хрватске (НДХ) које је Хрватима упутио аустралијски премијер Тони Абот.

Абот је "честитке и добре жеље" поводом 10. априла - дана оснивања НДХ, аустралијским Хрватима упутио посредством члана парламента Крејга Келија.

- У име премијера, који се налази у Јапану, преносим његове честитке и добре жеље поводом прославе 10. априла вама и свим Хрватима Аустралије, а и онима у Хрватској - рекао је Кели окупљенима у хрватском клубу "Сиднеј", преноси недјељник хрватске заједнице у Аустралији "Бока КроПрес".

Из Министарства спољних послова су навели да је хрватски амбасадор у Аустралији тим поводом разговарао с Келијем, "који се извинио и рекао да је својим говором желио заправо да осуди све нацистичке и фашистичке злочине почињене током Другог свјетског рата".

- За нас је потпуно неприхватљив такав иступ и величање 10. априла и оснивања НДХ, јер је данашња Хрватска утемељена на потпуно другачијим демократским и цивилизацијским вриједностима - поручила је портпарол Министарства Данијела Баришић.

Она је додала да и Устав Хрватске говори о успостављању темеља државне суверености, израженој насупрот проглашењу Независне Државе Хрватске.

- Посебно непримјереним сматрамо то што је иступ у вези са премијером Аботом дошао након успјешне посјете хрватског предсједника Владе Зорана Милановића Аустралији - додала је Баришићева.

Повод за честитке аустралијског премијера било је окупљање Хрвата на прослави оснивања усташке творевине. Прослава је организована 13. априла уз присуство око 200 Хрвата, бројних аустралијских политичара и једног украјинског дипломате.

- Када се говори о Независној Држави Хрватској, онда се морају уважити чињенице оног времена. Ко су ти који одређују злочине? Не заборавимо, и за ову данашњу Републику Хрватску кажу да је основана на злочину. Злочин се не може генерализовати, већ се мора специфично навести, па и онда закључак може бити погрешан - казао је аустралијски Хрват Фабијан Ловоковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана