Holandski državni tužilac traži ukidanje presude o Srebrenici

Agencije
Holandski državni tužilac traži ukidanje presude o Srebrenici

Pol Vlas, holandski državni tužilac, pozvao je Vrhovni sud u toj zemlji da odbaci presudu, kojom je država Holandija označena kao krivac za smrt 300 muslimana u Srebrenici 1995. godine.

"Država Holandija se pogrešno smatra odgovornom za smrt 300 muškaraca i dječaka tokom masakra u Srebrenici 1995. godine", rekao je Vlas, prenio je portal "Dač njuz".

On je dodao da su holandski vojnici djelovali u ratnoj situaciji i da su morali da donesu odluku pod najvišim pritiskom i prijetnjom oružanog sukoba.

Vas tvrdi da zbog toga odluka nižeg suda ne može da bude održiva.

"Bilo bi drugačije da su holandski vojnici znali da će se ti ljudi suočiti sa smrću. Ali to nije bio slučaj", rekao je Vlas.

Rojters piše da će sud uzeti njegov stav u obzir kada bude donosio konačnu odluku 19. aprila ove godine. 

Podsjećamo, Apelaciono vijeće holandskog suda proglasilo je ovu državu djelimično odgovornom za smrt oko 300 muškaraca tokom rata u Srebrenici 1995. godine.

Odluka apelacionog vijeća je potvrda presude iz 2014. po kojoj su, kako se navodi, pripadnici mirovnog bataljona UN iz Holandije "mogli da znaju da će muslimanski muškarci i dječaci koji su tražili utočište u Potočarima biti ubijeni ako budu natjerani da izađu iz dijela pod zaštitom UN".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana