Холанђани не дају на Путинову ћерку

Танјуг
Холанђани не дају на Путинову ћерку

Хаг - Предлог о протеривању ћерке руског предсједника Владимира Путина из Холандије није наишао на одобравање у тој земљи.

Украјински активисти и десничарски листови у Холандији, као и градоначелник Хилверсума Питер Броертјес, затражили су јуче да Марија Путин (29), која већ двије године у Холандији живи с дечком, буде депортована из земље због наводне улоге њеног оца у обарању малезијског путничког авиона на истоку Украјине.

У удесу је погинуло 298 људи, од којих су 193 били су Холанђани, подсјећа АФП.

Градоначелник је убрзо повукао свој позив и извинио се, рекавши да та изјава није била мудра, већ да је одражавала његов осјећај беспомоћности.

Послије тог позива, холандски мјесечник "ХП Де Тијд" оцјенио је иронично да није поштено што Бог не даје људима могућност да бирају родитеље, а неки вебсајтови затражили су да Броертјес поднесе оставку.

"Ако је ћерка заиста одговорна за очева дјела, онда је краљица Максима Зорегијета одавно требало да оде из земље", пише varinholand.hl.

Максимин отац Хорхе Зорегијета био је од 1979. до 1981. године у влади режима генерала Хорхеа Виделе Редонда.

"И отац Хорхе и ћерка Максима рекли су да нису ништа знали о 'летовима смрти' које је диктатор Видела користио да се отараси политичких противника. Наравно, немогуће је не знати за такве ствари ако сте дио режима у Аргентини, гдје постоје дубоке друштвене везе", наводи варинхоланд.нл.

Украјински активисти и поједини Холанђани објавили су фотографије, па чак и адресу наводног "луксузног стана" Марије Путин, поручивши демонстрантима да треба да се окупе испред те зграде, али одзива није било.

Неки Холанђани апеловали су преко Твитера и Фејсбука да Марија буде протјерана, али већина се заложила да дјевојка буде остављена на миру.

"Да ли сте знали да отац Марије Путин живи у Русији", "Медији би требало да оставе на миру Марију Путин", "Ако бих морао да бирам између Максиме, ћерке (француског екстремнодесничарског политичара Жан-Марија) Ле Пена или Марије Путин, изабрао бих Марију", неке су од порука на Твитеру.

У међувремену, холандски медији су данас пренијели саопштење локалних власти да више није познато гдје живи Марија Путин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана