Хиљаде миграната заглављене у Србији

Агенције
Хиљаде миграната заглављене у Србији

Стразбур - Неколико хиљада миграната и избјеглица, који су кренули 2015. и 2016. године такозваном балканском рутом ка Европи, блокирано је у Србији с неријешеним правним статусом.

- Иако је Србија усвојила истински хуманитарни приступ, примивши хиљаде избјеглица и миграната, сада је неопходна стратегија која превазилази само пружање хуманитарне помоћи како би били ријешени проблеми који се односе на њихов правни статус - навео је специјални изасланик Савјета Европе за питања миграната и избјеглица Томаш Бочек.

Он је у најновијем извјештају навео да је неопходно пронаћи трајна рјешења како би била гарантована њихова социјална и економска права у случају евентуалног продужења боравка у земљи. Специјални изасланик је нагласио потребу да се побољша приступ миграната и избјеглица у поступку азила и додао да је неопходно усвојити мјере против "неформалне праксе управљања таласом избјеглица у Мађарској".

Бочек је у извјештају препоручио хитне мјере за јачање система надзора за око 1.000 дјеце без пратње, као и обезбјеђивање адекватних услова њиховог боравка како би били избјегнути злостављање, експлоатација и илегална трговина.

Специјални изасланик Савјета Европе посјетио је транзитне зоне на подручју Сегедина и Томпе у Мађарској, послије измјене мађарског закона о азилу који је ступио на снагу почетком године.

- Ситуација азиланата у транзитним зонама Сегедин и Томпа је забрињавајућа, јер су они де факто лишени слободе у складу са Европском конвенцијом о људским правима - наводи се у извјештају.

Бочек је оцијенио да су неопходне неке промјене мађарског закона како би били заштићени мигранти, посебно дјеца.

Према новом закону, дјеца мигранти узраста између 14 и 18 година без пратиоца сматрају се одраслима и на њих се не односе мјере за заштиту дјеце, укључујући додјељивање старатеља. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана