Хиљаде грађана Лондона тражи независност престонице

Танјуг
Хиљаде грађана Лондона тражи независност престонице

Лондон - На десетине хиљада грађана Лондона потписало је данас петицију којом се тражи да та метропола остане у Европској унији, након што је градоначелник Лондона Садик Кан изјавио да престоница такође има право гласа кад је ријеч о преговорима о изласку Британије из Европске уније.

Петицију под насловом "За проглашење Лондона независним од Уједињеног Краљевства и прикључење Европској унији" је на сајту change.org досад потписало више од 40.000 људи, пренијела је агенција АФП.

Док се на јучерашњем референдуму 52 одсто грађана Британије изјаснило за излазак из ЕУ, у Лондону је побједила опција за останак, за коју је гласало 60 одсто становника тог града.

- Лондон је интернационални град и ми желимо да останемо у срцу Европе. Овом петицијом се позива градоначелник Садик Кан да Лондон прогласи независним и да поднесе захтјев за чланство у ЕУ - наводи се у петицији.

- Јасно је да се остатак земље са тим не слаже. Зато да не бисмо пасивно-агресивно гласали једни против других на свим изборима, хајде да озваничимо развод и уселимо се код наших пријатеља на старом континенту - навели су покретачи петиције.

Кан је претходно изјавио да је "кључно да Лондон, такође, има право гласа за столом за којим се буде преговарало о изласку из Уније, заједно са Шкотском и Сјеверном Ирском".

- Иако ћемо изаћи из ЕУ, од кључне је важности да останемо дио заједничког тржишта. Напуштање тог тржишта са 500 милиона људи би била грешка - рекао је Кан, који је подржавао кампању за останак Британије у ЕУ.

Велика Британија изгласала је излазак из Европске уније након 43 године чланства! У историјском референдуму, Брегзит је са више од милион гласова надмашио опцију останка у ЕУ, чиме је исписана нова страница истори Велике Британије, али и Европске уније.

Осим Лондона, Шкотска и Сјеверна Ирска су једини дијелови Уједињеног Краљевства гдје је већина грађана гласала за останак у 28-часовном блоку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана