Hilari Klinton nominovana za predsjednika Amerike

Srna
Hilari Klinton nominovana za predsjednika Amerike

Filadelfija - Hilari Klinton postala je prva žena u istoriji nominovana za predsjednika SAD ispred jedne velike stranke, odlučeno je na konvenciji Demokratske partije u Filadelfiji.Njen muž, bivši predsjednik Bil Klinton, rekao je u obraćanju prisutnima da državu treba da vodi njegov "najbolji prijatelj" Hilari i da će ona donijeti promjene.

On je u emotivnom govoru pričao o tome kako ju je upoznao i o njenoj posvećenosti javnoj službi, prenio je Bi-Bi-Si.


Klintonova je okončala svoj nastup na konvenciji video-porukom u kojoj se obratila "malim djevojičicama koje možda još ne spavaju" riječima: "Ja ću možda postati prva žena predsjednik, ali jedna od vas je sljedeća."

Jedinstvo Demokratske partije simbolično je potvrđeno obraćanjem senatora Bernija Sendersa, bišeg rivala Klintonove, koji je rekao da Klintonova treba da bude stranački kandidat na predsjedničkim izborima.

Njen protivnik na izborima 8. novembra biće republikanac Donald Tramp.

Delegati koji su nominovali Klintonovu rekli su da je ovo prekretnica u istoriji SAD u posljednjih 240 godina. Žene su dobile pravo glasa 1920. godine, poslije ratifikacije 19. amandmana Ustava.

Klintonova, bivši državni sekretar, obećala je da će rješavati pitanje nejednakosti prihoda, pooštriti kontrolu naoružanja i obuzdati Vol strit ukoliko postane predsjednik.

Prema novoj anketi Rojtersa i Ipsosa, Tramp, koji nikada nije obavljao javnu funkciju, ima prednost među glasačima od dva procenta ispred Klintonove, što je njegovo prvo vođstvo od maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana