Хејли: Извјештај о сиромаштву у америци обмањујући

Срна
Хејли: Извјештај о сиромаштву у америци обмањујући

Вашингтон - Амерички амбасадор у УН Ники Хејли осудила је извјештај Филипа Алстона, специјалног извјестиоца ове међународне организације за екстремно сиромаштво, као “обмањујући и политички мотивисан”.

У извјештају Алстона истиче се да је од доласка администрације америчког предсједника Доналда Трампа сиромаштво све присутније у САД.

Хејлијева је рекла да “дубоко разочарана” што је Алстон у “пристрасном извјештају” потпуно игнорисао и погрешно протумачио напредак који су САД оствариле на питању борбе против сиромаштва, пише британски “Гардијан”.

Она је изразила чуђење што УН уопште разматрају сиромаштво у САД, умјесто да се позабаве државама у којима владе “наносе бол и патњу властитом народу као што су Бурунди и Демократска Република Конго”.

“Специјални извјестилац протраћио је и вријеме и новац УН скренувши пажњу са најгорих свјетских прекршилаца људских права. Умјесто тога, он се бави најбогатијом и најслободнијом државом на свијету”, рекла је Хејлијева.

Алстон је у извјештају, између осталог, навео, да све указује на то да је циљ Трампове политике смањивање социјалних давања за више милиона сиромашних и истовремено награђивање богатих. Алстон је позвао америчке власти да обезбиједе солидну социјалну заштиту и одговоре на проблеме, а не да “кажњавају и затварају сиромашне”.

“Док се смањују социјална давања и приступ здравственом осигурању, пореска реформа предсједника Трампа донијела је мегабогатим и великим компанијама финансијске добитке, чиме се додатно повећава неједнакост”, истиче се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана