Hejgel odlazi zbog Avganistana?

B92
Hejgel odlazi zbog Avganistana?

SAD su ostale bez ministra odbrane, Čak Hejgel je podnio ostavku, a mediji spekulišu da je otišao zbog nesaglasja s politikom vojnog učešća u Avganistanu.

Navodeći da je Hejgel napustio dosadašnju poziciju predsjednik Barak Obama je naveo da će vojna misija SAD u Avganistanu biti završena u decembru, kao što je i planirano, iako su se nedavno pojavile informacije o tajnom planu za produžetak vojnog prisustva američke vojske na Bliskom Istoku do 2015. godine.

"Naše snage se pakuju, a naša misija se završava sljedećeg mjeseca", naveo je Obama.

Ovakva njegova najava je u kontradiktornosti s prethodnom, iz maja, kada je istakao da će američka vojska 2015. godine biti prisutna u Avganistanu, ali bez borbenih dejstava. Najavljen je ostanak oko 10.000 vojnika koji bi obučavali lokalne snage za borbu protiv nasljednika Al-Kaide.

Sada Obama nije govorio o "mentorskom" radu američke vojske, što bi moglo da znači da će SAD i slijedeće godine uzeti aktivno učešće u vojnim operacijama.

Ranije danas objavljeno je da će sekretar odbrane SAD Čak Hejgel danas podneti ostavku, pod pritiskom predsjednika Baraka Obame.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana