Хаотично стање у Венецуели за једне војни пуч, за друге побуна

Танјуг
Хаотично стање у Венецуели за једне војни пуч, за друге побуна

Каракас - Једино што је извесно то је да на улицама главног града Венецуеле Каракаса данас влада хаотична ситуација, након што је самопроглашени лидер Хуан Гуаидо позвао на пуч.

Док један дио медија то назива покушајем војног удара, други говоре о побуни.

Самопроглашени предсједник је саопштио путем Твитера да “нема назад” и да “Мадуро мора пасти”, док је Мадуро истакао да је војно руководство вјерно властима.

Како Ројтерс наводи, неки свједоци су изјавили да десетине углавном младих наоружаних мушкараца у војним униформама прате Гуаида и да су размијенили ватру са војницима Мадура.

Агенција међутим, преноси да не изгледа као да је опозиција покушала да силом преузме власт.

На друштвеним мрежама појавио се узнемирујући снимак на којем се види како оклопно возило прелази преко демонстранта.

Гваидо је све ово назвао коначном фазом свргавања Мадура уз поруку “прекинућемо његову узурпацију” и уз оцјену да су националне оружане снаге донеле праву одлуку те да рачуна и на подршку народа Венецуеле.

На другој страни, Мадуро и његови министри изјављују да је војска лојална шефу државе, да штити устав и грађане и да је у данашњим нередима учествовао на страни Гуаида само један мали дио војника.

Министар спољних послова Венецуеле Хорхе Ареаса демантовао је наводе да је у току покушај војног пуча и оптужио Гуаида да ради по налогу Вашингтона.

Николас Мадуро огласо се поруком да су сви војни заповедници одани влади и да су га у разговору увјерили да су потпуно лојални уставу и домовини.

 

А министар одбране Владимир Падрини поручио је да су сви који су стали на страну Гваида, кукавице и издајници.

Руска новинска агенција Тас с потврдила је да је предсједник Путин имао консултације са својим саветом за националну безбједност о ситуацији у Венецуели.

Амерички предсједник Доналд Трамп казао је на Твитеру да пажљиво прати ситуацију у Венецуели и да подржава народ и њихову слободу.

Гваидо је лидер опозицији који је на челу парламента и прогласио се привременим предсједником, док је посљедњх недјеља много путовао по земљи у покушају да изврши притисак на Мадура да одступи са функције предсједника.

ЦНН: Рањен војни пуковник, Гваидо ван Каракаса?

Војни пуковник упуцан је данас током сукоба са демонстрантима, изјавио је министар одбране Владимир Падрино.

Он је то написао на Твитеру, наводећи да је до рањавања дошло током сукоба на једном путу, преноси ЦНН.

“У овом тренутку улази у операциону салу. Сматрам да су вође опозиције одговорне”, написао је Падрино.

Како преноси америчка телевизија, вођа опозиције Хуан Гуаидо и један од његових кључних људи Леополд Лопез, који је јутрос пуштен из затвора, су на путу, а његов портпарол је навео да иду западно од Каракаса не прецизирајући тачно гдје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана