Хаос у Вашингтону, импичмент пријети, Руси све нервознији

Хаос у Вашингтону, импичмент пријети, Руси све нервознији 19.05.2017 22:13 | Агенције

Њујорк - У Кремљу су све незадовољнији јер је Русија у центру политичке буре у САД, која пријети да смјени Доналда Трампа и која га спречава да прави договоре с Москвом.

"Док Вашингтон бруји о могућем 'импичменту' пошто је специјални савјетник именован да истражи наводне везе Трамповог изборног штаба и Русије, званичници у Москви су забринути да ће тај тајкун који је постао политичар бити толико обузет политичком кризом код куће да неће имати шансу да направи нормалан радни однос с руским предсједником Владимиром Путином", пише "Блумберг".

Неименовани званичник Кремља каже да изгледа да је америчка опсесија Русијом "отела" Трампово предсједавање САД.

Четири мјесеца послије изборне побједе, која је еуфорично дочекана у Москви, "његова судбина изгледа све несигурнија" политичарима у Кремљу, изјавиле су друге двије особе упознате са ситуацијом, које нису жељеле да им се објаве имена.

Блумберг пише да наставак јавног незадовољства због наводног мешања Русије у изборе за америчког предсједника онемогућава Кремљу постизање било каквог договора са САД о кључним проблемима, као што је сиријски рат или укидање санкција због сукоба у Украјини.

"Нада се полако гаси", изјавио је Фјодор Лукјанов, који је на челу Савијета за спољну и одбрамбену политику, савјетодавног тијела Кремља.

По његовој оцијени, биће "потпуно немогуће" направити било какав договор ако Трамп буде опозван и ако га замијени потпредсједник САД Мајк Пенс, који је "веома конзервативан и прилично агресиван" према Русији.

Путин, који се прво шалио на рачун "политичке шизофреније" у Вашингтону, касније је рекао да су их догађаји у САД исправа засмијавали, али да "данас нису само тужни, него су и забринути".

Андреј Кортунов, директор Савета за међународне односе, истраживачке групе коју је основао Кремљ, изјавио је да, имајући у виду тешку позицију у којој је Трамп, нема смисла настављати озбиљан дијалог.

Кортунов је рекао да се страх од "импичмента" - опозива Трампа - повећава и да у Москви има људи који ту могућност схватају озбиљно.

У Русији јача осјећај да су Трампови противници у политичком естаблишменту одлучни да га смјене, изјавио је бивши званичник Кремља Олег Морозов, који је сада у одбору горњег дома парламента за међународне послове.

"Рат против њега ће се наставити до посљедњег метка", рекао је Морозов.

Русија је гајила велике наде када је Трамп изабран за предсједника, пошто су односи Москве и Вашингтона за вријеме предсједника Барака Обаме пали на ниво из времена Хладног рата.

Трамп је током предсједничке кампање хвалио Путина, сугеришући да ће можда укинути америчке санкције уведене против Русије због анексије Крима и рата у Украјини.

Путин и Трамп би се први пут могли састати на самиту Групе 20 најразвијенијих земаља у Њемачкој 7. и 8. јула.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица