Хаос у Тирани, ципелом на Раму VIDEO

Агенције
Хаос у Тирани, ципелом на Раму VIDEO

Тирана - Посланица албанског Покрета социјалиста за интеграције Моника Кријемади покушала је да погоди ципелом премијера Едија Раму у парламенту.

У том тренутку се водила бурна расправа о именовању новог државног тужиоца, пренијели су албански медији.

Премијера Албаније обезбјеђење је заштитило кишобраном. Опозиција је претходно бацила и сузавац непосредно ка Рами. Такође опозициони посланици гађали су папирима и предсједника парламента Иљира Мета.

Опозиција тврди да су избори нелегални и тражи формирање специјалне комисија која би изабрала државног тужиоца.

Истовремено, испред парламента дошло је до сукоба присталица опозиције који су покушали да упадну у зграду парламента и прекину седницу посвећену именовању привременог државног тужиоца.

Албанска полиција се данас у Тирани сукобила с присталицама опозиције које су покушале да на силу у уђу у Парламент и спрече избор привременог државног тужиоца.

Сматрајући данашње гласање за именовање привременог јавног тужиоца процедурално неисправним, 3.000 демонстраната се са заставама САД и ЕУ окупило испред зграде Парламента.

Полиција је успјела да заустави демонстранте који су их гађали димним бомбама. Медији су јавили да је притом повређено неколико особа.

Посланици опозиције бацали су димне бомбе у згради Парламента, али је владајућа већина успјела да одржи седницу и изабере Арту Марку за вршиоца дужности јавног тужиоца са 69 гласова Социјалистичке партије, послије чега је, у облаку дима, Марку поднио заклетву.

„Ово је почетак народног устанка“, рекао је вођа највеће опозиционе странке Демократске партије Лулзим Баша и за јануар најавио демонстрације и „политичке мјере у Парламенту“.

Власти у Тирани су за именовање вршиоца дужности јавног тужиоца имале подршку ЕУ и САД који помажу у спровођењу правосудних реформи које су услов да Албанија, кандидат за пријем у ЕУ од 2014, слиједеће године почне преговоре с Бриселом, чему се нада.

Амбасада САД у Тирани је осудила данашње нереде и у саопштењу указала да је „отишао јавни тужилац који је одбијао да гони политичаре“, да „народ Албаније нестрпљиво очекује правду, а политичари се плаше“.

Премијер и шеф владајуће Социјалистичке странке Еди Рама је, пред одлазак за Брисел на вечеру лидера земаља Балкана с високом представницом ЕУ за спољну политику Федериком Могерини, критиковао опозицију због данашњег протеста којим „квари слику о Албанији и то баш када очекујемо покретање преговора о пријему у ЕУ“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана