Haos poslije protesta protiv Sirize

Agencije
Haos poslije protesta protiv Sirize

Atina - Više desetina demonstranata odjevenih u crno sukobilo se sinoć s policijom u centru Atine, poslije skupa protiv vlade.

To su bile prve demonstracije protiv vlasti od kada je ljevičarska stranka Siriza prije mjesec dana stupila na vlast.

Demonstranti su razbijali izloge, bacali dimne bombe i palili automobile.

Oko 450 krajnje ljevičarskih demonstranata izašlo je na ulice Atine, protestujući protiv vladajuće koalicije premijera Aleksisa Ciprasa, koji je prošle sedmice sklopio dogovor s partnerima iz EU o produženju programa pomoći Grčkoj.

Poslije protestnog marša, oko 50 demonstranata s kapuljačama gađalo je policiju dimnim bombama i kamenicama, a u sukobima je razbijeno nekoliko izloga i autobuskih stanica, prenio je Rojters.

Sinoćni incidenti, iako malih razmjera u odnosu na one prošlogodišnje, su prvo javni bunt protiv ljevičarske vlade koja je nakon što je izabrana 25 januara obećala da će otpisati veći dio grčkog duga i okončati bolne mjere štednje.

U međuvremenu, četvoromjesečno produženje finansijske pomoći očekuje se da će dobiti punu podršku u njemačkom parlamentu nakon što je velika većina poslanika u konzevativnom bloku Angele Merkel odlučilo u četvrtak naznačila da će pružiti podršku.

Podsjećamo, grčki premijer Aleksis Cipras dobio je juče na maratonskom sastanku sa poslanicima svoje partije podršku u vezi sa sporazumom sa Evrogrupom.

Neki od poslanika Sirize i ministri insistirali su na tome da predizborna obećanja treba da budu održana, a među njima je najdirektniji bio poslanik te stranke u Evropskom parlamentu Manolis Glezos, koji se u otvorenom pismu izvinio grčkim građanima, "jer je podržavao iluziju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana