Хаос на ауто-путевима у Француској, наплатне рампе у пламену VIDEO

Танјуг
Хаос на ауто-путевима у Француској, наплатне рампе у пламену VIDEO

Париз - Француски демонстранти “жути прслуци” изазвали су хаос у саобраћају након што су окупирали наплатне рампе на ауто-путевима и неке запалили.

Највећи француски оператер Ванси Ауторут саопштио је да су демонстрације биле одржане на 40 мјеста на путној мрежи коју покривају и да је неколико дијелова ауто-пута тешко оштећено, највише на југу Француске.

Бандол наплатна рампа, источно од Марсеља на југу Француске, оштећена је у пожару током ноћи, а аутопут А50 је затворен, саопштио је Ванси Ауторут, чија се мрежа налази углавном на југу и западу Француске.

Неколико људи је настарадало у несрећама на путу током протеклих седмица, углавном на мјестима гдје су демонстранти блокирали путеве.

“Жути прслуци” су добили такав назив због флуоресцентних прслука које носе на протестима који су почели средином новембра.

Демонстрације су почеле као протест против повећаних такси за гориво, али су касније прерасле у протест против политике француског предсједника Емануела Макрона.

Током протекле четири суботе демонстранти су палили аутомобиле, пљачкали радње и сукобљавали се са полицијом у Паризу и другим градовима, док су протеклог викенда демонстрације биле мање и мирније него претходних викенда.

Демонстранти, љути због нових ограничења брзине, такође су оштетили или уништили на стотине радара широм Француске.

Радарс-ауто.ком процијењује да је до средине протекле седмице оштећено најмање 1.600 радара, око половине свих радра у Француској, док је 250 у потпуности уништено.

Француска држава ће изгубити неколико десетина милиона евра у приходима због тога јер су 2017. радари донсили приход од око 84 милиона евра мјесечно.

Ванси Ауторут предвиђа да ће њихово поновно постављање коштати неколико десетина милиона евра, а ту су и изгубљене путарине јер су демонстранти пуштали на хиљаде возача на аутопутеве без плаћања путарина.

Ванси планира да пошаље рачуне возачима који нису платили путарину, а чије су таблице снимиле камере за надзор протекле четири седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана