Хаос на Западној обали: Сукоби на све стране, 43 повређено

Агенције
Хаос на Западној обали: Сукоби на све стране, 43 повређено

Широм Западне обале сукоби Палестинаца и израелских снага безбjедности. У Рамали на протестанте испаљени гумени меци. У Витлејему и Јерусалиму је напето.

Сукоби су избили након јучерашње одлуке америкчког предсjедника Доналда Трампа да, упркос упозорењима арапских лидера, али и негодовању многих свjетских званичника, Јерусалим прогласи за престоницу Израела и у тај град премjести амбасаду САД, која је до сада била у Тел Авиву.

Још и прије него што је и званично саопштио своју одлуку којом је шокирао свијет, почело је окупљање Палестинаца у појасу Газе који су палили његове слике и америчке заставе.

Протести су настављени и данас, а у међувремену званични Израел послао је "на проблематична" подручја додатне трупе војске. Наравно, одмах су избили сукоби у том дијелу свијета у ком се све затресе и при најмањој измијени досадашњег статуса кво.

Репортери ЦНН извештавају да је Западна обала на ногама и да има сукоба широм Рамале, Витлејема и Јерусалима, као и других градова.

У Рамали су израелске снаге безбједности користиле и гумене метке као и сузавце у сукобу с Палестинцима. Међу протестантима су биле и жене и дјеца. Сви су бацали камење на припаднике израелских снага безбедности. Такође, запаљена је америчка застава.

Гумени меци су коришћени и у Витлејему. Хаос влада и на улицама Јерусалима, оног дијела у ком живе Палестинци.

До сада је потврђено да су повређене 43 особе, а како кажу из тамошњег Црвеног крста, већина повреда потиче од гумених метака и сузаваца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана