Хакери оштетили банке за 60 милиона долара

Танјуг
Хакери оштетили банке за 60 милиона долара

Мадрид - Шпанска полиција ухапсила је осморо људи због сумње да су хакерским нападима и фалсификованим картицама из банака широм свијета украли више од 60 милиона долара

Међу ухапшенима је шест Румуна и двоје Мароканаца.

У саопштењу се наводи да је хакерском групом управљала једна особа која је ухапшена у Њемачкој, а засад није познато које је та особа националности, ни када је приведена.

Вођа групе, стручњак за информационе технологије, изводио је хакерске нападе на базе података компанија које обрађују кредитне картице и мијењао безбједносна подешавања, укључујући PIN бројеве и лимите за подизање готовог новца, а након тога су његове "ћелије" широм света кривотвориле кредитне картице користећи те информације и подизале новац.

Шпанска полиција наводи и да је група дjеловала уз помоћ неименоване америчке безбjедносне агенције, као и да су у више земаља за само неколико сати подизани милионски износи, јавио је АФП.

Приликом претреса неколико зграда, полиција је запленила 25.000 евра у готовини, око 1.000 кредитних картица, рачунаре и накит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана