Хајнекен на удару Орбана због - петокраке

  Хајнекен на удару Орбана због - петокраке 20.03.2017 20:14 | Танјуг

Будимпешта - Црвена звезда, заштитни знак пива Хајнекен, могла би да постане жртва настојања Мађарске да се очисти од тоталитарних симбола који се везују за године нацистичке окупације а, у овом случају, за 40 година комунистичке владавине, јавља агенција Ројтерс.

Десничарска влада премијера Виктора Орбана, која се спрема за изборе у априлу идуће године, каже да има "моралну обавезу" да забрани комерцијалну употребу симбола као што су свастика, срп и чекић и црвена звијезда.

Парламент је данас почео расправу о предлогу да се забрани њихова употреба.

Хајнекен има лого у облику звијезде током највећег дијела своје дугогодишње традиције од када је у другој половини 19. вијека произвео прво пиво, а боју је промјенио у црвену 1930-их година. Сматра се да звијезда представља симбол пивара или различитих фаза у процесу производње пива.

Међутим, црвена звијезда је такође била главни симбол комунизма.

Према предлогу новог закона, компаније које буду користиле наведене симболе могле би да буду кажњене новчаном казном у износу до двије милијарде форинти (6,97 милиона долара) и затворском казном.

Портпаролка Хајнекена није жељела да коментарише предлог закона, а коментар је одбио и портпарол мађарске владе Золтан Ковач, који ипак није одбацио могућност да би на основу тог закона Хајнекен пиво са својим садашњим логом могло да буде забрањено, наводи британска агенција.

Потпредсједник мађарске владе Жолт Семјен, који је заједно са шефом Орбановог кабинета Јаношем Лазаром образложио овај закон, рекао је прошле недјеље, како су пренијелеи медији, да црвена звијезда у Хајнекеновом логоу има "очигледно политичко значење".

Истовремено, како наводи Ројтерс, Семјен није негирао да је иницијатива за ову забрану повезана са Хајнекеновом правном битком коју води против малог произвођача пива, дијелом у мађарском власништву, у румунској Трансилванији, гдје живе стотине хиљада Мађара - а због употребе имена овог популарног бренда тамо.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица