“Gvaida su trenirali bivši članovi Otpora“

B92
“Gvaida su trenirali bivši članovi Otpora“

Poslije razgovora sa američkim potpredsjednikom Majkom Pensom, Huan Gvaido se proglasio predsjednikom Venecuele.

To su prenijeli američki mediji, a ruski navode da je samoproglašeni lider prije desetak godina regurutovan od Vašingtona i da nije ništa više od američke marionete.

Tu informaciju je prenio ambasador Venecuele u Rusiji Karlos Rafael Farija Tortosa.

“U novembru 2010. godine, na osnovu elektronske pošte koju su presrele venecuelanske tajne službe, Gvaido i nekoliko drugih studenata i aktivista su prisustvovali tajnom petodnevnom treningu u hotelu u Meksiku. Sesije su vodili nekadašnji članovi Otpora. Sastanak je navodno dobio odobrenje od Ota Rajha, fanatičnog antikastrovskog Kubanca, koji je radio u Stejt departmentu za vrijeme mandata Džordža Buša mlađeg i u kabinetu bivšeg predsjednika Kolumbije, desničara Alvara Uribea”, navodi se.

U tekstu se apostrofira da je “Otpor” činila grupa studenata iz Beograda koja je radila na rušenju režima Slobodana Miloševića, kao i da su “djeca koja su vodila grupu, poslije pada Miloševića, obukla odela i stvorila organizaciju CANVAS. Oni se i dalje finansiraju iz SAD i putuju svijetom u pokušaju da sruše diktatore i autokrate, odnosno one koje SAD ne vole”.

Ambasador Venecuele je dodao i da su Amerikanci procijenili da je Gvaido spreman za “akciju”, ali on to zapravo nije.

“On je samo marioneta, postavljen je tu da bi SAD mogle da stanu iza njega i da govore. Koncept privremenog predsjednika ne postoji u Ustavu Venecuele, Gvaido i američki saveznici samo žele da prevare međunarodnu javnost”, istakao je Tortosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana