Gugl i Hjuavei prekidaju saradnju

Srna
Gugl i Hjuavei prekidaju saradnju

Kako saznaje Rojters, Gugl će prekinuti saradnju sa kineskom kompanijom Hjuavei uslijed mjera koje su Sjedinjene Države preduzele protiv Kine.

Gugl će morati da obustavi sve poslove sa Hjuaveijem koji se tiču transfera hardvera, softvera ili servisa. Ove mjere ne tiču se softvera otvorenog koda koji razvija Gugl i koji bi Hjuavei mogao koristiti, a najbolji primjer toga je AOSP (Android Open Source Project), otvorena verzija Androida koja je dostupna kao slobodni softver.

Hjuaveijevi uređaji će odmah ostati bez nadogradnje i novih verzija softvera od Gugla, uključujući aplikacije i nadogradnju koje Gugl pruža za Android. Novi uređaji koje bi Hjuavei mogao da plasira na tržišta van Kine (u kojoj gorepomenutu otvorenu verziju Androida koristi bez Guglovih servisa i softvera), neće imati pristup Guglovim uslugama i softveru, uključujući Gugll Plej Storu, Jutrubu, Gmail-u, Google Drive, Chrome.

“Hjuavei će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Guglovim servisima i aplikacijama”, rekao je izvor za Rojters, a objavljeno je i da se detalji još uvijek dogovaraju u Guglu.

Rojters javlja i da je portparol Gugl-a objavio da će trenutni korisnici Hjuavei pametnih telefona s Gugl aplikacijama moći i dalje da koriste te aplikacije, kao i da skidaju nova ažuriranja za te aplikacije.

“Razmatramo implikacije ove odluke”, dodao je portparol.

“Za korisnike naših usluga, Gugl Plej i zaštite iz Gugl Plej Protekta te usluge će i dalje funkcionisati na Hjuavei uređajima”, rekao je portparol bez otkrivanja detalja.

Ovaj prekid saradnje bi mogao značajno da našteti poslovanju Hjuavei-a koji će izgubiti pristup ažuriranjima.

Ovaj potez mogao bi da natjera Hjuavei da na svojim novim Android uređajima Guglovu prodavnicu aplikacija zamjeni svojom, no kako će se situacija razvijati u ovom momentu je teško prognozirati. Očekuju se zvanična saopštenja obje kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana