Грчка добила нову владу

Агенције
Грчка добила нову владу

Атина - Грчка љевичарска странка Сириза, побједник ванредних парламентарних избора у тој земљи, добила је подршку десничарске Независне партије Грка (АНЕЛ) и моћи ће да формира нову владу, саопштила је странка АНЕЛ.

И Сириза и странка АНЕЛ, која је на изборима освојила нешто мање од пет одсто гласова, противе се мјерама штедње, које је досадашња влада премијера Антониса Самараса увела као услов за добијање финансијске помоћи од Европске уније и Међународног монетарног фонда.

Лидер АНЕЛ-а Панос Каменос изјавио је јутрос, након краћих преговора да ће подржати именовање лидера Сиризе Алексиса Ципраса за новог премијера, пренијела је грчка агенција АНА.

Каменос је додао да ће Ципрас, чијој су странци недостајала само два мјеста у парламенту да би освојила већину, касније током данашњег дана положити заклетву за премијера и да ће затим објелоданити састав свог кабинета.

Након саопштења о договору двије странке које се противе мјерама штедње у Грчкој,  финансијско тржиште је реаговало са стрепњом па је индекс Атинске берзе ослабио за готово четири одсто.

Сириза је побједила на пријевременим  парламентарних изборима у Грчкој са 36,34 одсто гласова бирача и освојених 149 од 300 мјеста у парламенту, само два мање од апсолутне већине, показали су данас саопштени званични резултати Министарства унутрашњих послова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана