Grčka: Prazne police u prodavnicama, redovi ispred bankomata!

Agencije
Grčka: Prazne police u prodavnicama, redovi ispred bankomata!

Grčki premijer Aleksis Cipras, koji je tokom vikenda iznenada prekinuo pregovore o novom reformskom paketu i sazvao referendum, u nedjelju uveče je na javnoj televiziji objavio mjere za kontrolu prometa kapitala kako bi sprečio kolaps banaka.

 Banke će ostati zatvorene do 6. jula, a povlačenje sredstava iz bankomata biće ograničeno na najviše 60 evra, objavila je vlada.

Uvođenje tih mjera bio je vrhunac dramatičnog vikenda koji bi Grčku mogao da gurne u bankrot pošto u utorak najvjerovatnije neće moći da plati ratu duga MMF-u u iznosu od 1,6 milijardi evra, piše Telegraf.

Francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je da je njegova zemlja i dalje sklonija ponovnom dijalogu između Grčke i njenih povjerilaca te je ocijenio da je sporazum još uvijek moguć uprkos prekidu pregovora tokom vikenda, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila da je spremna da razgovara sa Ciprasom kad god on to želi.

Grci, koji već mjesecima pažljivo prate iscrpljujuće pregovore Ciprasove vlade sa povjeriocima, pokušavaju da se priviknu na novu situaciju i nadaju se da će se postići dogovor.

„Ne mogu da vjerujem. I dalje se nadam da ću se sutra probuditi i da će sve biti u redu. Pokušavam da ne brinem“, rekla je stanovnica Atene Evgenia Gekou (50) na putu na posao.

Dugi redovi stvorili su se u ponedjeljak ispred bankomata koji su međutim ostali zatvoreni.

Građani su, u strahu od naglog rasta cijena, pohrlili u prodavnice kako bi stvorili zalihe hrane i ostalih potrepština. Na Tviteru su se tako pojavile fotografije praznih polica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana