Grci rekli NE kreditorima

Agencije
Grci rekli NE kreditorima

Broje se glasovi referenduma u Grčkoj i za sada sve ukazuje da su Grci rekli "ne kreditorima".

Do sada je izbrojeno 30 odsto ukupnih glasova, a prvi zvanični rezultati govore da je opcija "ne" u solidnoj prednosti.

U Grčkoj su u 19 sati zatvorena birališta i prvi rezultati referenduma pokazuju da je većina Grka zaokružila "ne". Prva procjena telefonskih anketa ukazivala je da je opcija "oxi" u prednosti.

Prema prvim preliminarnim zvaničnim rezultatima, na osnovu 30 odsto izbrojanih glasova, na referendumu vodi opcija protiv predloga EU i MMF, objavljeno je na sajtu grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Grčke, saopšteno je da je "oxi" (ne) na referendumu zaokružilo 60,69 odsto birača.

Na drugoj strani 39,31 odsto Grka zaokružilo je "nai" (da).

Izlaznost, kako je saopšteno iznosila je 53,8 procenata, a za validnost referenduma potrebno je, prema zakonu više od 40 odsto.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je da očekuje sporazum sa međunarodnim kreditorima dan nakon referenduma u Grčkoj, bez obzira na ishod.

Opcija "ne" koja je trenutno u prednosti je "ne kreditorima", ali ne i izlasku Grčke iz evrozone, poručila je Ciprasova Vlada. Kako su saopštili tu opciju ne treba shvatiti kao kao namjeru vlade da napusti evro.

Ukoliko prevlada "ne " to će, kako kažu iz tamošnje Vlade, pomoći Grčkoj da postignu bolji dogovor ali nikako neće značiti kraj pregovora sa kreditorima.

Premijer Aleksis Cipras pozvao je građane da zaokruže "ne" u cilju postizanja boljeg sporazuma ističući da su kreditori dali "bolje ponude" onda kada je saopšteno da će biti održan referendum.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis takođe je izjavio da bi sporazum sa međunarodnim kreditorima mogao da se postigne i dan nakon referenduma u Grčkoj, bez obzira na ishod.

"Ne slušajte one koji kažu da je ponuda sklonjena sa stola - naravno da je ona i dalje tamo, jer to je ono što oni žele", kazao je Varufakis

Gardijan prenosi da je za "ne" glasalo 60 odsto, dok je za "da" glasalo 40 odsto izašlih na referendum. Ovo su, međutim, još nezanični rezulati.

Grčko ministarstvo unutrašnjih poslova koje je zaduženo za izbore iznelo je prvu procenu rezultata prema kojoj će za opciju OXI biti 60% glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana