Грци рекли НЕ кредиторима

Агенције
Грци рекли НЕ кредиторима

Броје се гласови референдума у Грчкој и за сада све указује да су Грци рекли "не кредиторима".

До сада је избројено 30 одсто укупних гласова, а први званични резултати говоре да је опција "не" у солидној предности.

У Грчкој су у 19 сати затворена биралишта и први резултати референдума показују да је већина Грка заокружила "не". Прва процјена телефонских анкета указивала је да је опција "oxi" у предности.

Према првим прелиминарним званичним резултатима, на основу 30 одсто избројаних гласова, на референдуму води опција против предлога ЕУ и ММФ, објављено је на сајту грчког Министарства унутрашњих послова.

На сајту Министарства унутрашњих послова Грчке, саопштено је да је "oxi" (не) на референдуму заокружило 60,69 одсто бирача.

На другој страни 39,31 одсто Грка заокружило је "nai" (да).

Излазност, како је саопштено износила је 53,8 процената, а за валидност референдума потребно је, према закону више од 40 одсто.

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис изјавио је да очекује споразум са међународним кредиторима дан након референдума у Грчкој, без обзира на исход.

Опција "не" која је тренутно у предности је "не кредиторима", али не и изласку Грчке из еврозоне, поручила је Ципрасова Влада. Како су саопштили ту опцију не треба схватити као као намjеру владе да напусти евро.

Уколико превлада "не " то ће, како кажу из тамошње Владе, помоћи Грчкој да постигну бољи договор али никако неће значити крај преговора са кредиторима.

Премијер Алексис Ципрас позвао је грађане да заокруже "не" у циљу постизања бољег споразума истичући да су кредитори дали "боље понуде" онда када је саопштено да ће бити одржан референдум.

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис такође је изјавио да би споразум са међународним кредиторима могао да се постигне и дан након референдума у Грчкој, без обзира на исход.

"Не слушајте оне који кажу да је понуда склоњена са стола - наравно да је она и даље тамо, јер то је оно што они желе", казао је Варуфакис

Гардијан преноси да је за "не" гласало 60 одсто, док је за "да" гласало 40 одсто изашлих на референдум. Ово су, међутим, још незанични резулати.

Грчко министарство унутрашњих послова које је задужено за изборе изнело је прву процену резултата према којој ће за опцију OXI бити 60% гласова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана