Грађанска група из Туниса добила Нобела за мир

Агенције
Грађанска група из Туниса добила Нобела за мир

Осло - Национални квартет за дијалог у Тунису овогодишњи је добитник Нобелове награде за мир због доприноса изградњи демократије послије револуције 2011. године, саопштила је данас Нобелова комисија.

У саопштењу се наводи да је ова грађанска организација дала пресудан допринос изградњи плуралистичке демократије у својој земљи.

Квартет је основан у љето 2013. године, када је процес демократизације био у кризи због политичких убистава и социјалних немира. Ова група успоставила је алтернативу, миран политички процес у вријеме када је земља била на ивици грађанског рата.

Нобелова комисија наводи да је Квартет тиме омогућио да Тунис за само неколико година успостави уставни систем у којем власт гарантује фундаментална права читавој популацији, без обзира на пол, политичко убјеђење или вјероисповијест.

Квартет за национални дијалог чине четири кључне организације у грађанском друштву Туниса: Општи синдикални савез, Конфедерација индустрије, трговине и заната, Лига за људска права и Адвокатско удружење Туниса.

"Арапско прољеће почело је у Тунису на прелазу из 2010. у 2011. годину и брзо се проширилио на бројне државе на сјеверу Африке и Блиском истоку. У многим земљама борба за демократију и основна права је у застоју или је назадовала. У Тунису се догодила демократска транзиција заснована на активном грађанском друштву које захтијева поштовање основних људских права", наводи Нобелова комисија.

Нобелова награда за мир, чији је новчани дио вриједан осам милиона шведских круна /972.000 долара/, биће уручена на церемонији у Ослу 10. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана