Грађани Нове Каледоније већином гласали против независности

Агенције
Грађани Нове Каледоније већином гласали против независности

Нумеа - Прелиминарни резултати данашњег референдума о независности у Новој Каледонији показују да се већина гласача изјаснила за очување веза с Француском.

Према резултатима са 202 од 284 гласачка мјеста, против независности од Француске гласало је 60 одсто грађана који су изашли на биралишта на тој француској прекоморској територији у Тихом океану, саопстила је Канцеларија француског Високог комесара, преноси АП.

Ускоро би требало да буду познати и коначни резултати, а предвиђено је да се француски предсједник Емануел Макрон обрати у вези с будућношћу те територије и њеног избора.

До сада је пребројано 123.000 гласова, док је на референдум позвано да изађе 174.000 гласача како би одговорили на питање: "Да ли желите да Нова Каледонија стекне пун суверенитет и да постане независна?".

Нова Каледонија је, иначе, територија Француске од средине 19. вијека и на том архипелагу живи око 270.000 људи.

Излазност је на данашњем референдуму била толико велика да су нека биралишта у Нумеи, престоници Нове Каледоније, морала да остану отворена сат времена дуже него што је планирано, а због дугих редова људи који су чекали да гласају, наводи се у саопштењу Канцеларије.

У саопштењу стоји и да је дошло до мањих инцидената у Нумеи док су гласови пребројавани, при чему је запаљено седам аутомобила, док је у два случаја пријављено је гађање камењем.

Ипак, гласање је, генерално, протекло мирно.

Ова територија, иначе, ужива висок ниво аутономије, али од Француске добија 1,3 милијарде евра годишње кроз субвенције за одбрану, полицију, спољне послове, правосуђе и образовање.

Многи се плаше да би независност нарушила економију Нове Каледоније.

Референдум је резултат процеса који је почео прије три деценије у циљу окончања насиља између присталица и противника независности од Француске.

У сукобима двије струје живот је тада изгубило више од 70 људи, а то је 1988. године довело до споразума између аутохтоних Канака, који се залажу за независност, и европских дошљака, који су за останак под француским суверенитетом.

Ако се потврди да је исход данашњег референдума негативан, Нова Каледонија ће имати још двије прилике да се изјасни о свом статусу до 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана