Година Трампа, Кима, пораза ИС-а и “брегзита”

Д. Г. - Б. Ђ.
Година Трампа, Кима, пораза ИС-а и “брегзита”

У свијету ће 2018. година остати упамћена по бројним турбуленцијама које су у великој мјери оптерећивале цијелу цивилизацију.

Оно што је било позитивно је смањење тензија на Корејском полуострву, што би у каснијим фазама требало да доведе до договорене денуклеаризације, а самим тим и до смањења опасности од свјетског рата са несагледивим посљедицама. Историјски је био сусрет предсједника САД Доналда Трампа и предсједника Сјеверне Кореје Ким Јонг Уна.

Међутим, да све не би било “идилично” бар када је у питању свијет нуклеарних бомби, побринуле су се САД које су најавиле иступање из Споразума о елиминацији нуклеарних пројектила мањег и средњег домета од 500 до 5.500 километара.

Рат у Сирији, пораз већине снага Исламске државе (ИС) као и оружани сукоб и велика глад у Јемену биле су најчешће ударне вијести у свјетским медијима. Минула година на Старом континенту биће упамћена по томе што Европа и Велика Британија нису сазнале како ће изгледати “брегзит” јер су острвљани одлучили да напусте ЕУ. Осим мигрантских криза које су је засипале са свих страна, 2018. су обиљежиле и ратне тензије између Русије и Украјине, протести “жутих прслука” у Француској, бјекство сепаратистичког руководства шпанске покрајине Каталоније и најава силаска њемачке канцеларке Ангеле Меркел са политичке сцене.

Врућине и пожари су пржили Земљу. Дио САД, тачније Калифорније је претворен у пепео, а друге америчке савезне државе пустошили су урагани.

Економијом је доминирао трговински рат између Кине и САД које су најављивале драконске царине на увоз робе.

Крај 2018. прошао је у хаосу у америчкој Бијелој кући, гдје су пљуштале оставке министара, стратега и савјетника. Свађе с државницима, адвокатима и новинарима учиниле су америчког предсједника Доналда Трампа и најпознатијим твитерашем чији су потези, чешће нагли него промишљени, доминирали свјетском јавношћу. Печат на 2018. био је цунами у Индонезији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана