Главна жена одреда смрти ИД долази с Косова

Срна
Главна жена одреда смрти ИД долази с Косова

С простора Косова у Исламској држави у Сирији и Ираку боре се укупно 44 жене, док их је из БиХ 60, подаци су Косовског центра за безбjедносне студије.

Најпознатија Албанка с Косова и Метохије која се прикључила терористичкој групи је Ћамиле Тахири, стара само 23 године. Тренутно је, према писању косовске штампе, на челу кампова за обуку жена џихадиста Исламске државе у Сирији, а сматра се и једном од најрадикалнијих жена-ратника ИД са ових простора, преноси Спутњик.

Под њеним патронатом, десетине Албанки са Косова, из Албаније и Македоније стигло је у Исламску државу. Њена десна рука је Лаура Хусеини, такође с Косова и Метохије, која је у ову групу привукла и мужа и брата.

Њихова улога није само да буду "невјесте џихадиста", како се мисли, већ много шира и важнија и од учешћа у борбама. Њихова улога је превасходно врбовање нових чланова из цијелог свијета, и то углавном преко интернета.

Спутњик наводи да ИД у свом саставу има више бригада које чине само жене, од којих је најпознатија злогласна женска бригада Канса. Формирана је почетком 2014. године, а име је добила по Канси, арапској пјесникињи из најранијих дана ислама. Бригада има више улога, а осим хаковањем и врбовањима, бави се чак и убиствима и одржавањем строгих правила живота у овој групи, као што је, на примјер, спречавање односа мушкараца и жена без претходног договора.

Жене, припаднице ове групе, имају између 18 и 25 година, а међу њима има и много жена са Запада, које су врбоване преко интернета, и које су примиле исламску вjеру. Обука у овој бригади траје око мjесец дана, чланице носе оружје и могу да буду борци или жене које су нека врста полиције у ИД. Вође ове терористичке организације сматрају да су жене потребне њиховој групи јер желе да прикажу да су организовано друштво "засновано на породици по изворном тумачењу ислама".

Неочекивано, али у ову бригаду примају се прије свега високообразоване жене. Предност имају оне које се баве интернет-технологијом, или су из економског сектора, а то су, прије свега, жене са Запада. Европски, а прије свега британски медији у више наврата су изнијели број од 80.000 жена које су на неки начин повезане са ИД или тако што су се прикључиле овој групацији или им помажу новчано или су такозвани спавачи у државама Европе.

Ова најпознатија женска џихадистичка бригада је у априлу 2017. објавила видео-снимак за запошљавање женских хакера, тврдећи да је до тада хаковала више од 100 друштвених медија, и то током само једног мјесеца.

Жене у овој војној формацији су распоређене према задужењима. Најмлађе чувају дјецу која се рађају у овој терористичкој организацији. Што се Косова и Метохије тиче, процјењује се да су жене са овог подручја од 2015. до данас родиле тридесет седморо дјеце чији су очеви исламски џихадисти (бракови склопљени по њиховим законима). Жене које имају до 22 године задужене су да на друштвеним мрежама придобију чланове на основу "потлачености муслимана и њихових права", скупљају новчану помоћ и стварају ћелије у државама Запада. Трећа група задужена је за познанства и "склапање бракова" мушкараца који су у ИД-у и жена које траже мужеве.

На мети су највише жене из Америке, прије свега припаднице млађе и сиромашније популације, која је склона упознавању преко интернета, а уз то још и лаковјерна. Према америчкој штампи, у октобру 2014. године, три средњошколке из Денвера су побјегле са наставе како би стигле на лет за Сирију, након четовања са припадницама ИД-а.

Овај проблем уочила је и америчка влада, па је на посебном округлом столу под називом "Жене и тероризам" не само указала на то него су позвани у помоћ и експерти за државну безбедност, како би се нашло рјешење. Дискусија о порасту прикључивања жена ИД-у завршила се тако што је констатовано да се припаднице ИД посебно лако инфилтрирају у избјегличке групе и кампове, што им касније отвара простор за стварање мреже на територији на коју стигну.

У извјештају под називом "Повезаност жена у екстремним мрежама", који је објављен у часопису "Сајенс адвансес", наводи се да и жене из ИД-а имају "супериорну умреженост" у односу на мушкарце. Иако мушкарци, наводи саговорник овог листа, доминирају у бројевима, ова студија открила је да жене имају "супериорну мрежну повезаност на колективном нивоу". Преносе регрутне поруке, фајлове, молитве, аудио и видео пропаганду, повезују удаљене дијелове екстремистичке мреже и каналишу фондове, због чега су есенцијалне за опстанак читавог система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана